bureau vers plus de bien-être / V+

Lake house . Chatillon


source: courtesy of bureau vers plus de bien-être . photos: Maxim Delvaux

An existing psycho-rigid and introverted house which is just too frustrating too watch in the context of this majestic landscape (Lake of Bourget, with the Mont Blanc in the background, was 'exploded' to become a psycho-liberated and generous.
Extensions may be, therefore, read as a literal deformation of an existing volume to form a sculpture perched on a promontory, proudly stuck between two mountain sides facing the lake with its unexlored depths.


Atelier Deshaus

Kindergarten . Jiading New Town


source: Atelier Deshaus . architravel . + archdaily

As the kindergarten is located in an open field at the north suburb of Shanghai, this time we choose an unitary and poweful solid standing in the pure situation, different from the strategy to give a couple of detached units we used to.


faceb

architecture from the other side


source: faceb


Anne Holtrop

Temporary museum (lake) .  Schone Schijn exhibition


source: Anne Holtrop . Schone Schijn . photo: Bas Princen


Jean-Christophe QUINTON

Maison P1 . Désert du Kalaharie


source: Jean-Christophe QUINTON

Une inflexion sensible dans un systeme défini : la disparition calculée d'une fenetre organise l'irrégularité de la façade. Le plan se charge d'ordonner une distribution systématisée des ouvertures : chaque piece dispose de deux baies, côte-a-côte ou en vis a vis, suivant les étages. Cette disposition réguliere organise en façade une absence remarquée et en apparence aléatoire de l'ensemble de ses percements.


:mlzd

Studienauftrag Rehaklinik . Bellikon


source: :mlzd

Die Rehaklinik Bellikon liegt im Reusstal zwischen Zürich und Baden und ist eines von zwei SUVA-Rehabilitationszentren. In den 1970er Jahren wurde die Anlage innerhalb des Südwesthangs auf einem Plateau am Ortsrand des Dorfes Bellikon errichtet. Auf Grund des stetig steigenden Bedarfs soll die Klinik in den nächsten Jahren ausgebaut und erweitert werden.


Hideyuki Nakayama

LLOVE exhibition . Tokyo




ETB

Hospedería de Turismo . Fregenal de la Sierra


origen: gracias a ETB

El sentido de paso del tiempo y la superposición de capas históricas que en Fregenal se percibe en cada rincón. Desde la antigua muralla medieval que se reutilizó de forma eficaz para insertar en el denso tramo urbano la plaza de toros y el mercado medieval, hasta la más sencilla y espontánea modificación del paisaje urbano materializada por los nidos de cigüeña, puede leerse este fenómeno, aproximándose a lo existente de una manera indiferente y poética.


Mansilla+Tuñón Arquitectos

Relais-Chateau y restaurante Atrio . Cáceres


origen: revistahabitex . Mansilla + Tuñón . fotos: Marceline Ruckstuhl . digitalextremadura . más: experimenta . arquitectura viva

La propuesta para el hotel Relais Châteaux y restaurante Atrio en Cáceres trata de dar debida respuesta
a los requerimientos de la ciudad, expresados a través del Plan Especial, la opinión de sus instituciones y sus ciudadanos, con un nuevo proyecto que trate de salvaguardar la cualidad ambiental de este entorno protegido.


OFIS architects

Richard Wagner Museum Extension . Bayreuth


more: OFIS architects

POSITIONING IN THE SPACE
 

The beautiful historical site represents a chance for subtle unique rearrangement with its own identity. We propose to arrange entrance and exhibition hall under the main square, which is surrounded by three charming, historical buildings. The new space intervention is seen only by four gentle skylights, which give a new meaning to the existing square, they let the existing architecture to still be seen, as well as they alert that there is something else going on underground.


Rojkind Arquitectos . ESRAWE Studio

Tori Tori Restaurant In Progress . Polanco




Caruso St John Architects . Bosshard Vaquer Architects

Stadtraum HB . Zurich


source: europaallee . Caruso St John Architects

This project won first prize in the invited competition for a 30,000sq m mixed use building of commercial space and housing. The project is located on a key site within the masterplan for the redevelopment of former railway land on the south side of Zurich Hauptbahnhof by the SBB (Swiss National Railways). The project is one of several large new buildings to be constructed along the planned Europastrasse, a street running through the centre of the masterplan leading southwest from the main station.


Juan Alfonso Galán

Visitor Center . Newark



De Groote . Castillo . Gil . Guillén

Europan 10 . HORAS DE ESPARTO . Elda


origen: Europan . autores: Autores: Lieven De Groote, Ana Castillo, Alberto Gil Torrano, Mª José Guillén

El proyecto se basa en el cultivo y transformación de una especie local: el esparto. Incluye su producción, su preparación para ser elaborado (cocido, secado, picado, rastrillado, hilado), la manufacturación de productos (zapatos, escayola, papel, toldos, cuerdas, alfombras,…), la distribución, la venta y su empleo e intercambio en el barrio, la ciudad y la región.


Filip Dujardin

Fictions




Subarquitectura

Museo Arqueológico . Calviá


origen: gracias a Subarquitectura

El Museo Arqueológico de Calviá se aleja voluntariamente de las construcciones presentes, las de los últimos 50 años, y se sitúa voluntariamente entre el pretérito perfecto compuesto (he sido) y el futuro simple (seré).


Dellekamp Arquitectos

New Palace – Lecumberri . Mexico City




Sánchez . Ubera . Valderas

Centro Cívico Ajerquia . Córdoba


origen: gracias a Mercedes Sánchez González . José Luís Ubera Ruíz . Olga Valderas Grisalvo . Infografías: José Allona Rosendo

La intervención se encuentra afectada en gran medida por la compleja configuración de la trama del barrio de la Ajerquía. La densidad de ésta, da lugar a un intenso y homogéneo tejido de pequeños patios en los que únicamente destacan algunos vacíos de mayor tamaño como son los que acompañan a las Iglesias de San Agustín, Santa Marina y el Palacio de Viana.


Ryue Nishizawa

Art project museum . Teshima




Herreros Arquitectos

Casa Garoza 10.1 . Prototipo 2010


origen: HerrerosArquitectos . fotos: Javier Callejas

Prototipo de vivienda industrializada modular que permite crecimientos y cambios en el tiempo. Todos los sistemas constructivos son en seco. Con ellos se fabrican en talleres unidades completas con todos los acabados interiores, del tamaño máximo que admite el transporte convencional (3m de ancho, 2’50 de altura, y hasta 12 de longitud).


AND-RÉ

Farmville . Paredes


source: AND-RÉ 


Enrico Franco

Bâtiment communal polyvalent . Pregny-Chambesy


source: courtesy of Enrico Franco

Le sol que dans la proposition réspect le plus possibile l’orographie existante, a été conçu quel véritable lieu de la collectivité et des rélations sociales. Pour le vivre dans une façon flexible, soit spatialement que temporalement. Au lieu d’un single bâtiment on a préféré séparer les activités ainsi à rendre ininterrompue l’ouverture de fabrique au lieu et les gens qui le peupleront.


Aires Mateus

Monitoring and Investigation Center . Furnas




acm . amann-cánovas-maruri arquitectos

Hospedería . Fregenal de la Sierra


origen: gracias a acm . amann-cánovas-maruri arquitectos.

La posición que se adopta en cuanto a la condición morfológica del nuevo proyecto tiende a concebir lo preexistente con una autonomía formal que lo haga perfectamente identificable.
Así el tejido que se inserta como nuevo tiende a ser quebrado y contenido respecto a su volumetría, pero también claro respecto a su manera de comportarse en cuanto a sus condiciones de uso.


Arquitecturia

Centro Cívico Ferreries . Tortosa




BIArch Open Seminars

Vito Acconci



source: BIArch




OMA

Public Library . Seattle


source: spl . OMA . photos: courtesy of Bryan Kelley . apstyle21 . more photos: Iwan Baan

At a moment when libraries are perceived to be under threat from a shrinking public realm on one side and digitization on the other, the Seattle Central Library creates a civic space for the circulation of knowledge in all media, and an innovative organizing system for an ever-growing physical collection – the Books Spiral.


Fruehauf Henry & Viladoms

WWF Bureaux . Gland


source: FHV architectes

Cette étude propose un masterplan pouvant être développé en plusieurs étapes mais dont chaque étape propose une
disposition cohérente. L’idée principale et de créer un parc en forme de U entourant le campus. Le parc est généreusement
planté d’arbres. Contrastant avec cette ceinture verte, le coeur de la parcelle possède un caractère urbain et accueille les
infrastructures nécessaires au site telles que la circulation entre les bâtiments ou les places de parc pour voitures et vélos.
Renforçant ce contraste les bâtiments des deux premières étapes se situe sur la pente, clarifiant la différence de niveau et
créant une limite claire entre urbain et nature.


MVRDV

Parco Monteluce. Perugia

photos: MVRDV

a growing tapestry of private properties covers the old pastoral landscapes
, a gradual transformation from an agricultural setting to a real estate park.


archipelagos

Ecoscopic House . Monterrey


source: courtesy of a r c h i p e l a g o s -Manolo F. Ufer . Angela Soong - . more


FRPO Rodríguez & Oriol A. L.

OM House


source: FRPO


Bjarke Ingels

"yes is more" . ETSAM lecture



source: mstrpln blog mx . BIG



WORKac

Plug-Out . New York City

source: WORKac

This proposal was commissioned by New York’s Downtown Alliance to generate ideas for an underused site in Lower Manhattan. WORKac proposed a series of experimental new housing typologies, stacked in a 45-story building. Each housing type is expressed as an independent section, rotated around the building’s core to take full advantage of sunlight and views. Each section’s rooftop is a different ecosystem.


Julian King architect

Holocaust memorial


source: Julian King architect

An ethereal wall of over 100,000 glass bottles, representing those who survived the Nazi death camps, each with a personal message, rises out of the sand as a glimmering beacon of hope and testament to human resilience in the face of atrocity.


NUG [Amadeu Santacana + Umberto Viotto]

Museo . Calvià


origen: gracias a NUG [Amadeu Santacana + Umberto Viotto]

El edifico se organiza en dos plantas. Una planta baja abierta como punto de acogida y de entrada y una primera planta con los principales programas de necesidades más cerradas.

Planta baja
la planta queda abierta y solo aparecen unos pequeños volúmenes que dejan pasar los caminos existentes.
Estos volúmenes contienen los servicios mínimos para acoger y dirigir a los visitantes como la recepción, taquillas, guardarropay baños...También unos almacenes relacionados con los trabajos forestales y de arqueología, y los accesos a la planta superior por el núcleo de comunicación vertical
la conexión natural entre esta planta baja y la superior se hace através de unas rampas de ligera pendiente (5%) que a modo de los caminos naturales existentes enlazan las dos plantas como si no dejarás de hacer un camino continuo y encadenado.


Cláudio Vilarinho Arquitectos

Trienal de Arquitectura de Lisboa . Montagem
Museu da Electricidade


from Joao Morgado on Vimeo.

source: João Morgado . Cláudio Vilarinho Arquitectos . Trienal de Arquitectura de Lisboa

Trienal de Arquitectura de Lisboa
Montagem da exposição "Falemos de Casas: Projecto Cova da Moura" e exposição "A House in Luanda: Patio and Pavilion".
Fundação EDP - Museu da Electricidade

© Trienal de Arquitectura de Lisboa
© João Morgado - Fotografia de Arquitectura


Lihi . Roee . Galit

Cans Pavilion . Bat-Yam Biennale


source: Bat-Yam Biennale

The combination of “hospitality” and “public space” implies an inner tension. How can people identify with public space and relate to it as if it were their own living rooms?
We approach this question by fostering the participation of residents and visitors in the shaping of their environment, thus leaving their mark and presence on the space. The location we chose was an unoccupied lot where the municipality has planted a grove of palm trees, while the lot remains “on hold” for a construction project some time in the future.


Wiel Arets Architects

V Tower . Eindhoven


source: Wiel Arets Architects . photos: Christian Richters Photography . more: archdaily

The V tower is part of the Flightforum in Eindhoven, an industrial park to an urban plan by MVRDV. It is based on six clusters dropped loosely into the landscape and accessed from a looping road, a branch connection of the A2. The tower, which contains offices, is situated in cluster 1 where all buildings with office functions are concentrated. The site is cut across its full length by a parking garage whose roof creates a platform for a second urban level, which even contains a bus line.


Bachmann . Toshihiro

Urban Composition . Europan 10 . Dietikon

source: Europan 10


Bosch-Capdeferro

Casa collage . Girona


origen: ArchTLAS . video


haustuning.team

Neue Stadtbibliothek . Brixen


source: courtesy of  haustuning.team (consisting of christian zöhrer, andy westner, andreas krompass, vanessa philipp, werner schührer; based in munich)

Situation
Das Wettbewerbsgrundstück liegt direkt im Stadtzentrum ist umgeben von wertvoller, historisch bedeutender Bausubstanz. Eine sehr dichte mittelalterliche Bebauungsstruktur, die Nähe zum Dombezirk mit Dom und Plazzo Vescovile sowie der offene Domplatz zeichnen den Ort aus. Der Neubau der Stadtbibliothek hat die Anforderung an zwei bestehende Gebäude von hohem historischem Wert anzubinden sowie eine Adresse zum Domplatz und zur Brunogasse auszubilden.


barbiniarquitectos

Elementary School . Porto Côvo


source: courtesy of  barbiniarquitectos

The site plan, as well as the volumetric proposal for the Elementary School - 1st Cycle and Kindergarten, from a landscape point of view, helps to contradict the urban mesh physical degradation, wich has taken shape since the 70's, in interaction with the original tissue, born with an order, a scale, a regular geometry, and a clear space/function relationship.


Geers . Van Severen . Bas Princen

interviewed by Hans Ulrich Obrist



source: BiennaleChannel . OFFICE KDGVS

Kersten Geers, David Van Severen, and Bas Princen interviewed by Hans Ulrich Obrist at the Venice Architecture Biennale 2010.
Produced by the Institute of the 21st Century with support from ForYourArt, The Kayne Foundation, Brenda R. Potter, Catharine and Jeffrey Soros.


David Chipperfield Architects

M9 cultural pole . Venice


source: David Chipperfield Architects . m9museum . Photos: Dario Flores D’Arcais
Alberto Parise . Model: ORCH/orsenigo_chemollo

the project aims to create a new Arts Precinct and thereby reconfigure the city of Mestre, from north to south, through a series of clear, simple interventions. The courtyard of the existing building will be covered with a new independent roof, to create a sheltered piazza; a new autonomous building will include an interior atrium-passageway;


Kalinowski . Kuś . Rewski . Woronowicz

Designing in Teheran competition

photos: Kalinowski . Kuś . Rewski . Woronowicz

1. Retail vs. public spaces. Urban /social influence of the design.
The main goal during the design process of this building was to create public space using innovative way of creating retail areas. Passage on the ground floor is always open and can act like a small “inner” street. There are two green areas closing it from both sides creating a kind of oasis next to noisy Vali Asr Street.


MAB arquitectura

Centro de recursos para el deporte . Leganés

source: MAB arquitectura


MGM arquitectos

Hospedería . Fregenal de la Sierra


source: culturaextremadura . MGM

La Hospedería de Fregenal de la Sierra ocupará toda la manzana donde se encuentra ubicado el Colegio y la Iglesia de los Jesuitas. El edificio, que data del año 1.600 aproximadamente, posee unos extraordinarios valores históricos y arquitectónicos que se pretenden conservar y potenciar con la construcción del establecimiento turístico.


Aires Mateus

Monitoring and Investigation Center . Furnas




Siza . Castanheira . Jong Kyu

Amore Pacific Research And Design Center . Yongin-si




RCR arquitectes

Edificio de oficinas . L'Hospitalet



origen: RCR arquitectes . afasia


Thomas Raynaud . Berger&Berger

Extension du centre international  . Vassivière


source: Thomas Raynaud . Berger&Berger

Notre projet consiste à proposer un espace d’isolement individuel ou collectif, propice au développement d’un projet artistique qui sera ouvert au public. Le château de Vassivière est le produit d’une addition de fonctions et de volumes qui ont été ajoutés au cours des siècles afin de répondre aux nouveaux besoins de ses habitants.


Laura Alvarez architecture

Centro cultural . Hernani


origen: gracias a Laura Alvarez architecture

justificación del proyecto

El área de actuación presenta un fuerte contraste entre las zonas Norte y Sur.
Por un lado la escala del tejido urbano del lado sur, el barrio de karobieta se compone por pequeñas viviendas de baja densidad mientras que la avenida Juan de Urbieta se plantea como un eje de mucha mayor escala, un eje dotacional que comunica esta zona con el centro urbano.


Gerrit Rietveld

Schröder House . Utrecht




Akihisa Hirata architecture

Tree-ness house