Yayoi Kusama



HWKN

HE NA DRINI offices . Visegrad


HWKN

The close proximity to the Mehmed-Pasha Sokolovic Bridge is the catalyst that defines this design for the Hidroelektrane na Arini a.d. Visegrad (HE NA DRINI) Office Building. The entire proposal celebrates this important world heritage site, while engaging with the public and creating an efficient workplace.

The building learns from its surroundings: its size, massing and regard to the street, are contextual, but its center is hollow. The central void is on axis with the Bridge to create a dynamic response to its presence. The majestic Bridge should not terminate in the flat façade of an office building, instead its path continues through the building to link pedestrians to the Narrow-Guage Rail and the city beyond. The center of the building turns into a public amphitheater that places the Bridge at center stage.

The central opening provides access to the HE NA DRINI offices and the Bridge Museum, located on the 2nd floor. The Museum’s placement offers a stunning panoramic view over the Mehmed-Pasha Sokolovic Bridge and the Drina River.



Mateo Arquitectura

Nueva sede de compañía aseguradora PGGM . Zeist



Mateo Arquitectura 


EAST Estudi d'arquitectura Sala + Turón . Blancafort-Reus Arquitectura

Centre d'Art Contemporani . Girona


EAST Estudi d'arquitectura Sala + Turón . blancafort-reus arquitectura

Una bona manera d'entendre el projecte seria a través de la prolongació de la plaça com a espai públic cap a l'interior de l'edifici, buidant la planta baixa de programa per generar un espai cobert, recollit, suport d'activitats vinculades a l'edifici però sense pertànyer exclusivament a aquest. L'encadenament de sensacions que va experimentant l'usuari alhora que es recorre l'edifici. Sensació de recolliment, de quietud, d'aixopluc...


eme3

International Architecture Festival


eme3



KAZUYO SEJIMA & Associates

Shibaura House . Tokio


Kazuyo Sejima . photos: courtesy of jun fukushima . more: Naoya Fujii . Iwan Baan . + arquitectura viva. domus


Graeme Mann & Patrica Capua Mann

maison du sport vaudois . leysin


Graeme Mann & Patrica Capua Mann


Dominique Perrault

Onix offices .  Lille


Dominique Perrault . more: baunetz


Hertl Architekten

Stadtvilla . Klosterneuburg


courtesy of Hertl Architekten . photos: Kurt Hörbst

The empty lot, used as vineyard, was breaking the compact architecture of a street, within the building density of the historic centre of Klosterneuburg.

The apartment house follows the logic of the historic structure by building a villa with atria, to conjoin density with backyard atmosphere. Four courtyards of varied atmosphere and proportion foraminate the roof slab of the single floor building.
The façade is geared to the neighboring architecture according to height and material.
Even though there is only one window referencing the street. Below one of the courtyards – the herb garden – the garage and the rubbish-room are situated on street-level marked by gateway and door.
The entrance is emblematized by a slot in the wall facing the street. The entrance-patio is reached by crossing the slot.
A staircase is leading through the front door, still 132cm underneath ground floor, to the foyer, where wardrobe, garage exit and lavatory are located. Following a bend to the right, facing the light and scaling the final steps there is an expansion from the high-ceilinged foyer to the central hall. The hall offers overlook from the central patio, the covered loggia, along the swimming-pool to the backyard.
The fourth courtyard is greened. One side of the central courtyard is lined by living room, kitchen, library and office. Face to face private functions such as bedroom, bathroom and guestroom are situated. Most of the rooms adjoin to multiple atria.
The consequences are exciting perspectives and moods of light. There is a flow of space among the inner courtyards, and between ashlars of light and air.



Javier Camarasa y Jorge Luis Marzo

Mas allá de la tierra, más cerca de los sueños



hamaca . pdf


POLYFORM

Lund Farm Nursery


POLYFORM


Quaderns Sessions

Observatori #261


Quaderns


MAD Architects

Absolute Towers . Toronto


MAD Architects . more: archdaily


Powerhouse Company

Village House . Copenhagen


Powerhouse Company

The village house is a weekend house for a young family living in Copenhagen.
While most of the summerhouses are tending to be bigger and bigger and resemble more single family houses rather than summercabins, the Village house seeks to distribute its 110m2 in series of smaller volumes retrieving the scale the classical cabin.
Its plan spreads on the site like a hand in the grass, creates a wide diversity of views, sun exposures and terraces which can be enjoyed all day long. Each window, each roof opening is precisely placed to provide the different rooms of the house with direct sunlight at chosen hours of the day and during each season.
The distributed finger plan allows to creates both intimacy and in the finger tips and convivial family life in the center.


Pawel Althamer

Ballon



source: 123video


EM2N

Nouveau MCBA . Lausanne


courtesy of EM2N

Le nouvel emplacement du musée à mi-hauteur de la topographie lausannoise génère, conjointement avec la Place de la gare, une grande terrasse urbaine. Une telle proximité d’un centre infrastructurel et d’un centre culturel produit de grandes opportunités. S’il est possible d’ouvrir le musée à la ville, celui-ci peut également, par sa fonction de lieu artistique, devenir un catalysateur essentiel de la production urbaine et de la vie publique.

Pré-existence
La halle aux locomotives ne peut pas directement être transformée en musée. Mais sa forte identité spatiale en fait un bon point de départ pour un nouveau bâtiment fort et contextualisé. Les spécificités de la halle existante deviennent les générateurs des éléments du nouveau bâtiment: la composition de la halle en nefs latérales et centrales, la halle centrale et les arches vitrées, la façade Est et le rythme de ses ouvertures avec le hall qui se trouve derrière elle, ainsi que l’espace extérieur qui la précède, ou encore le rythme des fenêtres et des toits.



Michael Johansson

Self Contained . 2010


Michael Johansson  . NRW-Forum Düsseldorf



Luis Castillo . Mercedes Miras

Rehabilitación de Torre Nazarí . Huercal-Overa


gracias a Luis Castillo . Mercedes Miras . fotos: Fernando Alda . +

Esta intervención, modesta y arriesgada a la vez, pretende mostrar la intemporalidad de las formas tradicionales, hechas por constructores y artesanos anónimos, en contraste con la naturaleza ligera, evanescente y degradable de lo contemporáneo.


Premios FAD

exposición


FAD


Peter Zumthor

Serpentine Gallery Pavilion . London


photos:  Piet Oudolf . more: dezeen


Enota

Pegan Petkovšek National Gymnastics Centre . Slovenia


courtesy of Enota

The National Gymnastics Centre Pegan Petkovšek is part of the comprehensive renovation of Svoboda Sports Park in Ljubljana. It is the first of the three sports halls that are to be built on the western edge of a belt between an access street on one side and a large greened park layout with sports grounds on the other. The building of the gymnastics centre is placed on the northernmost part of this belt. The northern and western edge of the building reference the building line regulated by the spatial acts, which also stipulate the greatest built ratio and the height of the building. The strict urbanistic regulations necessitate a very compact design that allows for little deviation.


Ryue Nishizawa

interview . April 15th, 2010



PLÅT10



BIArch Panorama 1

Current Architectural Practices. Clara Solà-Morales



BIArch



MACA

Serlachius Museum Gösta . Mäntäa


gracias a MACA

The proposal plans to solve all the functional requirements of a museum, making the most of the circulations, the sustainability and integration of the building in its environment and at the same time creating a recognizable icon, a representative building worthy of the importance of the museum,
The formal and constructive references will come from the environment, native materials, the landscape and the scale of the existing buildings.


Herzog & de Meuron

1111 Lincoln Road car park . Miami


video portal



AMUNT

''JustK'' Eco House .  Tübingen


AMUNT . photos: Brigida González . more: yatzer


Pawel Althamer

Schedule of the Crucifix


source: idolize your killers . lionstoot . VernissageTV





raum . Déesse 23

Restructuration groupe scolaire public . Plancoët


raum . Déesse 23


John Pawson

AA lecture . 10.12.2010


AA


KAZUYO SEJIMA & Associates

Station Police Box . Chofu


above photo by oTov

KAZUYO SEJIMA & Associates . photos: oTov . Takeshi . Naoya Fujii


a+T

DENSITY IS HOME


a+t


Sollberger Bögli Architekten

184 logements . Schulhaus Hermesbühl . Solothurn


Sollberger Bögli Architekten

Um den grösstmöglichen freien Raum zu erhalten und die Silhouette der Anlage massstäblich zu ergänzen, ist das meiste Volumen unterirdisch angeordnet. Der grosse Innenhof bietet Platz für Begegnungen der ganzen Schule, ist Raum für spontane Aktionen und Pausenhof.
Der Neubau ist in drei funktionale Teile gegliedert: den Schwimmhallenflügel mit Garderoben, mit je der Hälfte des Volumens oberirdisch und unterirdisch, den zweigeschossigen Lichthof, der zwischen Schwimmhallenflügel und Turnhallen vermittelt, und die Doppelturnhalle auf -11.40 m, die über den Geräteraum an den Schwimmhallenflügel andockt.



Rem Koolhaas

Grandeza, o el problema de la talla


GG



Brandlhuber

Studios and Gallery Brunnenstrasse 9 . Berlin


Brandlhuber . photos: Nathan Willock . Clemens Vogel . Michael Reisch 

The house on Brunnenstrasse 9 with a total of 1.000 sqm is an extension of the foundations of a building ruin that was the result of a bad investment in the ’90s. The existing consisted of the cellar walls towards the neighboring house, the street and the courtyard, and a cellar ceiling, with exception of the parts of the lift and the drive-through; the steel reinforcement of the incomplete building protruded from the street level. The found structure was not only included but was even further developed in the new building. The angles of sun rays determine the volume of the attic floor, maximizing the light exposure of the building in the back.


Álvaro Siza

Facultad de Periodismo . Centro Galego de Arte Contemporáneo . Santiago de Compostela



origen: MTNCompany



Durisch + Nolli

Nouveau MCBA . Lausanne


Durisch + Nolli .


Jaime Coll-Judith Leclerc

Escola Sant Gregori . Barcelona


más: quaderns


XML Architecture Research Urbanism

extension of the Serlachius Museum . Mänttä


courtesy of XML Architecture Research Urbanism

How to imagine a museum that liberates the experience of art from the dominance of the site's omnipresent landscape? Rather than organizing the museum's spaces in relation to the site's abundance of daunting nature, this proposal sets out to create a museum that mediates between two worlds: an external world of nature and an internal world of art.


Personeni Raffaele Schärer Architectes

Bâtiment communal . Bernex




Pawel Althamer

Path



source: hemminger8 . more: lwl


Manuel Delgado

Jane Jacobs, Urbanismo y Activismo



Extension Universitaria . Los libros de la Catarata


Andrés Jaque

conferencia


coac



Gigon & Guyer

Nouveau MCBA . Lausanne


Gigon & Guyer . baunetz  


Serlachius Museum Gösta



MX_SI architectural studio

Serlachius Museum Gösta . Mänttä


MX_SI architectural studio


Interboro Partners

Holding Pattern, P.S.1 2011 Installation


Interboro Partners . more: archdaily . baunetz


Jessen + Vollenweider . Kuehn Malvezzi



Guía de Arquitectura Contemporánea de León

Esaú Acosta . Miguel Jaenicke . Mauro Gil-Fournier . Alfredo Puente



actar . muestra




Preiswerk Marek Architekten

neue Bad . Gland


Preiswerk Marek Architekten

Das neue Bad in Gland ist mehr als ein Hallenbad. Zusammen
mit den gestalteten Aussenberei­chen ist das Bad als parkähnliche Freizeitanlage vielfältig nutzbar. Es dient dem Sport und der Entspannung in der Natur. Auch kleinere kulturelle Anlässe im Entrée sind denkbar. Das zu den Aussenräumen orientierte Gebäu­de bietet für alle Aktivitäten die notwendige Infrastruktur.
Im Sommer wird das neue Bad
zu einer Freibadanlage mit über­dachtem Schwimmbecken.
Das neue Gebäude wird ins Zen­trum des Baufelds gesetzt, um die Qualitäten des Orts nutzbar zu machen. Der Grundriss orientiert sich am Verlauf der Sonne, am Panormablick auf die Alpen und an der baulichen Situation.
Schon beim Betreten des Gebäu­des hat man einen Überblick über alle Bereiche des Bads sowie auf die Wasserfläche des Schwimm­beckens. Das zentral gelegenen Entrée ist Verteiler, Lounge, Warte- und Aufenthaltsbereich. Von hier aus werden das Bistro und die Garderoben ebenerdig erschlossen. Auch von diesen
Bereichen aus ergeben sich viel-
fältige räumliche Beziehungen und Durchblicke, was das ganze Gebäude grosszügig und leicht wirken lässt.



Txema Salvans

De carretera



más: Txema Salvans



Le Corbusier

Villa Savoye




source: Jérôme SADLER . skitchis


AQSO, arquitectos office

Boilerhouse studios .  Dublin


gracias a AQSO, arquitectos office


The project is located in Dublin, in an area under a urban regeneration process. Ballymun’s regeneration plan has gradually seen the introduction of a new town, parks, leisure facilities and other physical infrastructure which will increase the significance of Ballymun within Dublin’s city fabric. Although investment efforts have improved urban quality in Ballymun, the Boilerhouse studios aim to provide something that is still missing in Ballymun, the project intends to create an identity that will give the town au unique sense of character and a new spirit. The Boilerhouse studios will be a public facility that will be the reference center of the area. The scheme intends to project a new spirit in Ballymun, for the Boilerhouse studios to be well known in Ireland and Europe,
and thus add a further dimension to the development of Ballymun. The Boilerhouse studios will become a new cultural icon and destination, a force that encompasses social difference in a central point of interest and significance. In this way, the project endeavors to bring a higher quality of living while harnessing the underlying notion of social inclusion.
The project is conceptualized as undertaking a ‘surgical operation’ in the Ballymun neighborhood, by introducing a cultural and artistic program. The Boilerhouse site currently holds uniqueness, a point of reference in Ballymun, with its chimney giving it a characteristic form


Diener & Diener

phaidon monography



phaidon


Dora García

L’Inadeguato, Lo Inadecuado, The Inadequate . 2011


Dora García . theinadequate . artículo: el cultural


Molo

Nebuta house . Aomori


Construction began in March 2009 on a unique and sculptural building on the waterfront of Aomori City in Northern Japan. Twelve meter tall ribbons of steel make up a screen that completely encircles the building, with a shifting pattern of light and shadow that changes through the day and night. This mysterious volume enclosed by the ribbon screen will house a deep dark dwelling space for the giant paper characters and creatures of Aomori city’s famous Nebuta festival.


bm2c-arquitectos

Viviendas para jóvenes . Córdoba


bm2c-arquitectos . concurso v4j

'Let's' es un edificio de viviendas en aLquiLer autogestionado concebido desde criterios sostenibLes y biocLimáticos que promueve y difunde La cuLtura.


Pep Avilés

Front to Rear: Architecture During WWII



Institute of Fine Arts



Sergison Bates Architects

Urban housing . Hackney


Sergison Bates Architects . photos: courtesy of James Woodward


OFIS arhitekti

New Concept Stores for Jeweler Franchise Zlatarne Celje . Ljubljana


OFIS arhitekti . + archdaily . archdaily


buchner bruendler architekten

UMBAU UND ERWEITERUNG JUGENDHERBERGE ST. ALBAN . BASEL


buchner bruendler architekten . FOTOS: RUEDI WALTI


UMBAU UND ERWEITERUNG JUGENDHERBERGE ST. ALBAN IN BASEL Der heutige Standort der Jugendherberge im St. Alban, geprägt durch seine geschichtliche Entwicklung, verfügt über eine Vielzahl von unterschiedlichen Nutzungen und Gebäuden unterschiedlicher Epochen. Der Leitgedanke der architektonischen Intervention liegt neben der geforderten räumlichen Erweiterung in der Klärung der innenräumlichen Bezüge und dem Hervorheben der direkten kontextuellen Qualitäten des Gebäudes.


Txema Salvans

entrevista . ciberians



ciberians . Txema Salvans . más: 2 . 3


Ikimono Architects

House of seven gardens


courtesy of IKIMONO ARCHITECTS