Muntadas:

Entre/Between


+ actar


Nieto Sobejano Arquitectos . eep architekten

Joanneum Quarter . Graz


Nieto Sobejano Arquitectos . eep architekten . photos: UMJ / N. Lackner . + baunetz


Güldenberg Architekten

Aussichtsturm . Saarland


Güldenberg Architekten


ECDM architectes

Ensemble de bureaux Cité Municipale . Bordeaux


+ ECDM architectes


CITYING*

Haciendo ciudad


IE school . segovia


Zon-e Arquitectos

RSN House . Mutilva Alta


gracias a Zon-e Arquitectos

La RSN House se desarrolla en horizontal, en dos niveles y medio, intentando tener un mínimo impacto sobre el terreno, desarrollando un esquema anisótropo con tres barras de 5 y 3.4 metros, separadas por dos vacíos de 3 metros.  Las barras se estructuran mediante vigas vierendel de 13.6 metros de luz, permitiendo que el nivel bajo tierra esté completamente despejado de estructura, y bañado en luz gracias a varios patios. Esta organización permite unas circulaciones desjerarquizadas y redundantes, ofreciendo múltiples posibilidades de ocupación programática. La propuesta desarrollada aquí, situa en el nivel sobre rasante el aparcamiento (para dos coches), un salón-comedor a doble altura (con un estudio superior que da acceso a la cubierta-solarium) en la barra ancha, y la cocina, el distrubuidor, tres dormitorios y los baños en las barras más estrechas. El sótano y la cubierta quedan despejados, conformándose como un gran espacio en el que se desarrollarán actividades deportivas, culturales, proyecciones cinematográficas, o un despacho profesional.


F29 Architekten

Mediathek Burg Giebichenstein . Halle


F29 Architekten . + burg halle


François Morellet

Réinstallations



centre pompidou

FRANÇOIS MORELLET was born in Cholet (France) in 1926. Morellet began to interest himself in geometrical abstract forms (usually uniform structures), towards 1950. His initial research led him to mostly two-tone surfaces and, in 1956, to the first superimposed patterns, painted or metallic, determining retinal effects of alteration. In 1960, in Paris, he was a founding-member of GRAV (Groupe de Recherche d'Art Visuelle) and his interest centered on kinetic perception investigated by means of geometrical lattices or grids, usually very fine, with the purpose of determining vibrant chromatic surfaces and new graduations of color depending on the intensity and quality of the rhythms of perception.
aras gallery


Cheungvogl

Alexander House . New York



cheungvogl

How to inject NY into NY?
New York appears in many ways like the ensemble of thousands of rocky islands; side by side growing out of the very rigid order of the city’s urban grain. On top of these rocks, generations of inhabitants have built little island huts, planted gardens along with rooftop mechanical units, water tanks and parasite structures. Life evolved.Within the boundaries of regulations, budget and ground spaces, there exists a unique culture, a 'secondary New York' above the rooftops of these orderly rocky islands. Many buildings try to deny the rooftop activities with parapets or potted plants, which seem like a conservative approach to a fundamental challenge. It is difficult for the city to discard the existence of these secondary living things that have occupied the rooftops, claiming these uniquely serene spaces of New York and making them a part of the city's recognizable character. It becomes pertinent to address these stranded spaces.
How could existing challenges be considered as opportunities? How could new interventions begin to uncover these secondary New York spaces? Could creativity equal to comfort, freedom or success? The project is an extension to these very dialogues. The transformation works to compliment the spirit of the city rather than denying its existence entirely. Volumes and spaces transform the existing relentless city grain into a more habitable human scale by breaking down the building facades into small visible units, vertical surfaces of this 'new island’ become more dynamic and efficient. Increasing the opportunities to introduce more views and more privacy simultaneously.
The project does not try to re-invent a new kind of mixed-use injection into an existing context, nor does it introduce a movement to change the existing city grain as it will destroy the character of the existing urban structure. Rather, the project accepts respects and understands these historical growths as significant markings of time and tries to combine them with today's situation - New needs, New desires - to negotiate a platform for coexistence. The project cultivates a new sense of appreciation for the living things that gives the city its character.


Yoritaka Hayashi Architects

POOL inc.


courtesy of Yoritaka Hayashi Architects . photos ©  Takumi Ota

The disrupted skeleton without an interior finish has a peculiar charm and strength of space.
So I emphasized the shape of this space by painting the whole surface white, and tried to give order and rhythm though arranging the transparent furniture.
The furniture made of acrylic resin is like solidified water and slightly thicker than the ordinary glass, so it feels both heavy and light.


Blue Award 2012

International Student Competition for Sustainable Architecture


+ Blue Award 2012


EQUIciuDAD 2011

CONGRESO DE ARQUITECTURA, CIUDAD Y SOSTENIBILIDAD


+ EQUIciuDAD 2011


New expression

On housing


+ spark


OMA

New Court Rothschild Bank . London


OMA . photos © Adrian Welch . Philippe Ruault . + e-architect

OMA's design for New Court is the fourth iteration of NM Rothschild & Sons' London headquarters, all of them built on the increasingly dense and architecturally rich site on St. Swithin's Lane, a narrow medieval alley in the heart of the City.


Josep Ferrando

Casa Unifamiliar . Llerona


gracias a Josep Ferrando .  fotos: © Adrià Goula

La vivienda se sitúa dentro de un solar rectangular con una restrictiva normativa: rectángulo 8.6 x 10.5 < 180 m2 totales.
El mecanismo usado de aberturas en esquina y un continuo juego de vacíos y  llenos otorga a la vivienda una sensación de “no escala”.
En planta baja, dos muebles (almacén-cocina y escalera) articulan el espacio en diagonal sin cerramientos.
En planta primera, la escalera divide dos espacios que se relacionan con dos de los vacíos; uno con la terraza norte y la otra con el doble espacio del estar.

El doble espacio relaciona ambas cotas, a la vez que actúa como gran lucernario a norte.
Visuales en diagonal y recorridos continuos alrededor de los espacios de almacenaje, aumentan la sensación de dimensión del espacio real.
Para las fachadas se decide trabajar con un acabado blanco con cierta textura en la piel exterior, y con un acabado liso que produce reflexión en los vacíos.
El porche se inclina en planta y sección, para acentuar la perspectiva. Y junto al porche, una pequeña abertura de baja altura dirige nuestras miradas al jardín, evitando una visión frontal con la gasolinera próxima y ayudando a la percepción de “no escala” desde el exterior.


Jane Jacobs

compares Toronto & Montreal, 1969



cbc

In her book "Death and Life of Great American Cities," written in 1961, Ms. Jacobs's enormous achievement was to transcend her own withering critique of 20th-century urban planning and propose radically new principles for rebuilding cities. At a time when both common and inspired wisdom called for bulldozing slums and opening up city space, Ms. Jacobs's prescription was ever more diversity, density and dynamism — in effect, to crowd people and activities together in a jumping, joyous urban jumble.
The New York Times


Glaeser

Jane Jacobs was wrong


the globe and mail


ariasrecalde t a l l e r d e a r q u i t e c t u r a

Anexo Facultad de Bellas Artes . Granada


gracias a Luis Gonzalo Arias Recalde

Se propone la construcción de un módulo anexo a la actual Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Granada, ubicada en el antiguo hospital psiquiátrico (Hospital de la Virgen) en la Avenida de Andalucía. La adaptación de la estructura arquitectónica y la adecuación del programa a la Facultad de Bellas Artes, se ha ido llevando a cabo en el tiempo mediante la ocupación del edificio principal y la adición de una serie de edificios al Noreste de la parcela que han provocado una ocupación heterogénea de la misma así como problemas de conexión entre los edificios y los espacios exteriores.
La configuración del antiguo hospital, organizado mediante un edificio lineal que va formando patios abiertos en los que se alterna la vegetación, supone una oportunidad para la implantación de un uso universitario de tanta vocación de ocupación y utilización del espacio libre como es una facultad de bellas artes.

A raíz del deslinde previsto en la zona trasera de la parcela, con la apertura de un nuevo vial y la cesión de terrenos ocupados en la actualidad a la Diputación de Granada, obliga al promotor a la reestructuración del conjunto, planteándose como una oportunidad para establecer una estrategia general del conjunto que resuelva unitariamente los espacios destinados a las nuevas necesidades (módulo para los departamentos de escultura y conservación así como aulario de uso común) así como las conexiones entre edificios, la remodelación de los espacios exteriores integrando distintos tipos de espacios de trabajo al aire libre, zonas de exposición, reunión y espacios representativos.
Partiendo de las premisas de catalogación del edificio principal y la antigua lavandería, la propuesta se muestra sensible con el edificio existente, aprovechando sus valores plásticos y materiales, formalizando un volumen abstracto utilizando paños alternos de celosía del mismo ladrillo del antiguo hospital y dando continuidad a sus alineaciones para generar una continuidad en el sistema de patios abiertos que configuran la relación de los edificios con los espacios libres.
Se aprovecha la organización del programa para situar a ambos lados los departamentos diferenciados en planta baja, unidos por un volumen de planta primera que genera una gran plaza cubierta al cual se abren la cafetería y los dos patios abiertos, tanto del edificio principal como de la nueva alienación que pone en conexión con la Facultad de Informática, redundando en la conexión urbana de la Facultad y en la unidad del Campus de Aydanamar.


ARQUITECTURA-G

en Observatori QUADERNS COAC



+ QUADERNS


Haris Epaminonda

Chronicles . 2010


Haris Epaminonda

Cypriot artist Haris Epaminonda’s production is essentially determined by the collage technique which she has extended by combining pictures, films, photographs, sculptures, earthenware vessels, pieces of woodwork, Chinese porcelain, antique figures, and other found objects from a wide range of sources to complex installations. Epaminonda deliberately avoids all references to her objects’ date and place of provenance and meaning. The viewer is rather thrown back upon himself and his own associations.
All the artist’s pictorial, filmic and spatial compositions share a similar sensibility and texture. Epaminonda’s subtle and yet strangely emotive language opens up an imaginary space in which one can lose oneself in a realm of relations and gestures of its own while moving through the exhibition. For the SCHIRN, Epaminonda will create a new installation which will question aspects of time, motion, stillness, as well as of representation and presentation.
Schirn Kunsthalle Frankfurt


Valerio Olgiati

Swiss Cardiac Center . Abu Dhabi


Valerio Olgiati . renders: Architekturbüro Meyer Dudesek


Anne Mikoleit . Moritz Pürckhauer

Urban Code . 100 Lessons for Understanding the City


+ mit press


Herzog & de Meuron

Lord’s Cricket Ground . St John's Wood


Herzog & de Meuron . + architects journal


OMA

Très Grande Bibliothèque . Paris


OMA

OMA received an honorable mention for Très Grande Bibliothèque, a competition to build a new national library in France. The program called for the creation of various smaller libraries contained in one building envelope; including libraries for moving images, recent acquisitions, reference, catalogues and scientific research. The immense amount of information to be stored within these spaces (books, films, digital databases) became the impetus for the overall concept design. The library is imagined as a solid block of information, a dense repository for the past, from which voids are carved to create public spaces – absence floating in memory.


Sergison Bates Architects

Urban Housing Finsbury Park . London


Sergison Bates Architects . photos: © Sergison Bates . Stefan Müller . video: José María Silva Henández-Gil

The project involves the complete redevelopment of an urban site on Seven Sisters Road, on the edge of Finsbury Park in north London. Three new urban villas of varying height are arranged around a shared pace and are treated as a tightly knit cluster, continuing the typology of villas on Seven Sisters Road and providing forty-four one- to four- bedroom apartments for mixed tenure.


Being Eisenman

Peter Eisenman '54



Cornell University


Elkier + Ebbeskov Arkitekter. Leth & Gori

new sustainable centre . Balling


Elkier + Ebbeskov Arkitekter . Leth & Gori . + open buildings


Jean-Philippe Vassal . Lacaton & Vassal Architectes

lecture . 11/01/2011


ethz


Herzog & de Meuron

Südpark tower . Basel


+ SBB . antville


Re-Make/Re-Model

BUILD WHAT HERE competition . Roskilde


Re-Make/Re-Model . baunetz . dac

Roskilde Music Festival is one of the most vibrant urban areas in the world with 120.000 people gathering in a field to celebrate music, culture, life and each other. These people aren’t there to be told what to do! They are there to have the time of their lives! It is their festival and they want to create their own environments and experiences! All we can and all we should do is to create environments that beg the question:


…WHY DON’T WE?





















‘Why Don’t We Do It On The Stairs’ is an open and flexible concept providing a variety of spaces to accommodate all sorts of activities throughout every hour of every day of the festival. By creating two large stairs offering seating with views of the festival grounds and filling them with activity boxes where anything can happen, people can always find spaces that suit their mood - whether they want to learn how to make music, dance, kiss, meet other people, play boardgames, sleep, read newspapers or just sit down and look at people (and all the crazy things people do).

1. At Roskilde Festival there is always a need for somewhere to sit down and have a rest between eating and seeing your favourite band, or somewhere to sit and wait to meet up with your friends. By organising the seats in a 27m x 27m x 10m triangle constructed from re-used plywood with scaffolding as structural support (like a football stand), they become a natural meeting and gathering point for the entire festival.
From the top you can look over to the Orange stage and all the way back to your tent in the camp!

2. People like to watch people, and nowhere is this more true than at Roskilde where people seem to do even stranger things than usual. By placing another triangular seating area facing the other one, there is never a lack of people to watch; endless entertainment!
The different orientations also allows you to choose whether to sit in the sun or in shadow all throughout the day.
Plus, it creates an area in between that is ideal for sports, public events or improvised concerts!

3. We like to pretend it never happens, but sometimes it rains even at Roskilde. When the rain pours down outside, nothing is nicer than a roof under which to stand and stay dry at least for a little while. By cutting out the underside of the stairs, we create a giant roof covered area that can be enjoyed even when the sun is shining!
(At night it turns into a giant disco!)
The complex arrangements of structural supports, lights hanging from the ceiling and art installations creates a dream world of inspiration and mystery.

4. People come to Roskilde not only to watch bands, they come to have the best week of the year! By placing several activity boxes in varying sizes in the stairs, we present people with the opportunity to make their own dreams and ideas become reality.

5. So..., why don’t we?



Fantastic Norway Architects

Mountain Hill Cabin . Ål


Fantastic Norway Architects

The project is a winter cabin to be built in a highly restricted area in the mountain landscape of Ål in Norway. The cabin is designed as a landscape element that leads wind and snow around and over the building. One of the client’s initial wishes was to be able to actually go skiing, sledge riding and picnicking on top of the cabin.
The cabin is to be erected during late summer 2012.



Iñigo Oregui

Parador nacional . Ayegui


+ HIC* book


Zigzag arquitectura

social housing . mieres



Zigzag arquitectura . + duosegno


KITE Architecture

House concept for Wallpaper*


KITE Architecture . Wallpaper*

AD House for Wallpaper* explores the arrangement of public and private areas, with four double-height private spaces interspersed with a series of small courtyards and public rooms. The house fits three bedrooms, three living spaces, a dining room and a kitchen into a square floorplan. All the bedrooms have access to their own private rooftops, and an open-air hot tub, while public spaces are used freely to cook, eat, read or play. This dual-layer landscape enables the residents to find a place of their own at any time


njiric+ arhitekti

115 House Z . Samobor


+ njiric+ arhitekti


Akihisa Hirata Architecture Office



Jeremy Rifkin

La Tercera Revolución Industrial


+ Paidós . lecture


AgenciA de Apoyo a la Arquitectura

Josep Llinás y Victoria Garriga


+ AgenciA de Apoyo a la Arquitectura


Sou Fujimoto Architects . Fei & Cheng Associates

21st Century Oasis . Tower International Competition . Taiwan


Sou Fujimoto Architects . Fei & Cheng Associates . + akichiatlas

Our proposal for the Taiwan Tower, and the model for the Green-Architecture of the new generation, is the ‘21st Century Oasis’. This Tower is an Oasis of the Future, a new type of Oasis of the City, and an Oasis unique for Taiwan.The ‘21st Century Oasis ’ is largely formed in 2 parts.
The grand structural frame which encases the site inspired by the Taiwanese tree Banyan, creates a shaded comfortable semi-outdoor space.
The roof-top Garden floating 300M above ground level, provides extraordinary oasis within the city, and simultaneously represents the image of Formosa (Divine Island); richness and beauty of Nature. The 21st Century Oasis Tower itself is representative of the Spirit of Taiwan.
Roof-top Garden suspended 300m above ground level in the sky provides the people of Taichung with an Oasis in the city. This green-filled Garden will be visible from everywhere and will be a symbolic landmark and existence.

Taiwan Tower as an origin of the 21st Century
The Eiffel Tower marked the new age and became the renowned Tower that represented the era within the 20th Century cultural centre, Paris. After the Eiffel Tower was conceived, many Towers; a variation of Eiffel Tower around the globe competed in the race for the Highest-Tower. The tower proposed here is a Tower as an origin of 21st Century. We see the Taiwan Tower undertaking the role that Eiffel Tower had undertook in Modernity for the 21st Century and beyond. This is a typology of Tower that has never before existed.