141 Josep Miàs+Partners|MiAS ARQUITECTES

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Escuela Annexa-Joan Puigbert . Girona


gracias a Josep Miàs+Partners|MiAS ARQUITECTES . fotos maquetas: © Adrià Goula

El CEIP Annexa-Joan Puigbert es el nombre que recibe el centro escolar que ocupa un edificio de la primera mitad de la década de los 50 en forma de T, con un volumen principal a lo largo de la calle principal y un edificio perpendicular a éste en un punto más o menos central. El edificio se encuentra en una posición topográficamente extraña dado que el terreno presenta una pendiente muy importante y éste se halla encastado en este desnivel en el sentido del mismo pendiente.
El edificio que construye la calle estaba totalmente en uso, contrariamente al edificio perpendicular, que estaba en una situación de enorme deterioro, sobre todo estructural.
El programa propuesto por el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya era de ampliación de aulas ordinarias y aulas específicas con sus servicios correspondientes, con  un gimnasio o sala polivalente.
El proyecto propone la demolición del volumen perpendicular de manera que pueda darse continuidad al espacio exterior, desde el pinar en su cota superior al patio en la cota inferior. En esta topografía, y en su sección longitudinal, se incorpora el espacio de sala polivalente o gimnasio. La coincidencia de este espacio incorporado a la sección del terreno, con el núcleo principal de acceso, escalera interior del edificio, permite definir y descubrir un nuevo espacio de relación entre el edificio existente, el nuevo espacio lúdico y deportivo del gimnasio, y el mismo patio exterior. La escalera existente se deja, pues, suspendida, liberándola de los forjados que la rodeaban, y se incorpora a un nuevo espacio vertical, que tiene continuidad con la sala polivalente y el propio patio.


142 atelier fernandez & serres architectes

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
chalet . abriès


atelier fernandez & serres architectes . + tectónica blog

Nommé pour le prix de la Première Œuvre 2004 "Le Moniteur". Sélectionné à l'European architecture award " Luigi Cosenza 2004", Italie. Distinction pour le "Bauwelt prize 2005", Allemagne.


143 Mecanoo

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
student housing duwo . delft


Mecanoo

The numbers of students enrolled at the Technical University of Delft has increased dramatically in recent years.


144 Eero Lunden Studio . PinkCloud.DK

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Serlachius Art Museum Gösta . Mänttä


Eero Lunden Studio . PinkCloud.DK

Can the experience of art be enhanced through architecture?

White walls + Isolated Rooms = Good museum? In collaboration with Eero Lunden Architects, our design of the Serlauchius Museum extension seeks to deviate from that mantra by developing an architecture that directly facilitates human interaction with art. It is our firm belief that the experience of art can be enhanced through innovative architecture and new spatial experiences.The design of the Serlachius Museum seeks to achieve two main goals: to create an inspiring piece of architecture that will enhance the image of Serlachius Art Musuem globally and to provide a truly unique museum experience by connecting visitors with the art like never before.


145 Adamczyk . Kwietowicz

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
FIU FIU STORE . Warsaw


courtesy of Mateusz Adamczyk -BudCud- . Marcin Kwietowicz . photos: Jan Smaga

Young architects dream about designing and building big houses.
However, the reality is quite the opposite - they work on small scale commissions.
FiuFiu boutique is one of those petite spaces and its concept is based on yearning for making homes even of paper-mache.

Bright forms on frigid blue background recall enchanted atmosphere of Scanidinavian landscape (or its imaginary archetype), because all the shop items originate from there.

Extra long gable house, looking like being freehand drawn by a child, is cut in three with red steel blades and slightly shifted to create complementary space for a cash desk, a fitting room and storage space.

Each of acquired spaces is furnished with same simple items such as rails, ledges and lamps.

Steel coulisses optically shorten long, enlighten only from one side room and encourage a passer-by to enter the shop and indulge in scandinavian atmsphere.

When looking at the small houses from the outside, it is finally possible to see their genuine nature- solid and beautiful wooden structure. Raw carpentry is emphasized by the use of snowwhite interiors of the volumes.

This nordic fairy tale cottage was put 'ad hoc' in an existing space, where the only inference was painting the walls and ceiling in one colour. The light reflected from these plains enters the houses, making the shop interior even lighter and more spacious. Nordic bonbon.

Mateusz Adamczyk, Marcin Kwietowicz


Buro Ole Scheeren

Archipelago Cinema . Venice


Ole Scheeren . Archipelago Cinema . + baunetz

Archipelago Cinema, a floating auditorium designed by architect Ole Scheeren, hosts a floating round-table discussion and the world première of the film Against All Rules by filmmaker Horst Brandenburg, presenting a profound insight into the work and philosophy of Ole Scheeren.


e n g a w a



146 Tomohiro Hata Architect and Associates

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Complex House . Nagoya


Tomohiro Hata Architect and Associates . Photos © Toshiyuki Yano . + contemporist

The client family of this house needed many small rooms.


147 Berger Röcker Architekten

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Haus Werner . Zollernalbkreis


Berger Röcker Architekten . photos: © Brigida Gonzalez

An archaic ‘living cave’


148 Architecten De Vylder Vinck Taillieu . Joris Van Huychem

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
House BM . Ghent


Architecten De Vylder Vinck Taillieu . photos: © Filip Dujardin . + HIC*

Bestaande toestand. Een groot perceel, voor een nieuwe woning.
Vol grote mooie bomen.
Als in een bos.


149 Daniel Bermúdez . Herreros Arquitectos

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
CICB Centro Internacional de Convenciones . Bogotá


Herreros Arquitectos . CICB . fuente: SKFANDRA . hic

Tras superar las dos etapas del Concurso Arquitectónico para el Diseño del CICB, el Consorcio Bermúdez y Herreros Arquitectos fue elegido para construir el Centro Internacional de Convenciones de Bogotá, una iniciativa de la Cámara de Comercio de Bogotá y de Corferias, en alianza con el Gobierno Nacional y con el apoyo de la Alcaldía Mayor de Bogotá.


150 IAAC

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Endesa Pavilion . Barcelona


IAAC . photos: © Adrià Goula . IAAC

The Endesa Pavillion, Solar House 2.0, is a testbed for informational grid technologies, driven and designed by Iaac with the support of Endesa.


Roman Ondák

Measuring the Universe . 2007


+ gb agency . moma

Over the course of the exhibition, attendants mark Museum visitors' heights, first names, and date of the measurement on the gallery walls.


Bevk Perovic architect

house K . domžale


Bevk Perovic architect . photos: © Miran Kambič


Bosshard Vaquer Architekten

Neubau Aufbahrungsgebäude . Dietlikon


Bosshard Vaquer Architekten

La capilla ardiente reposa casi como petrificada al lado del cementerio existente al borde de una pendiente.


Herreros . Benedito . Sanz

Les Portes de Collserola . HORTA . Barcelona


autores: Juan Herreros Arquitectos SL, María Benedito Ribelles i Marti Sanz Ausàs . + Les Portes de Collserola

Vivim en una casa industrialitzada. Tots els components són reciclables o fàcils de reciclar.


Harry Gugger Studio

Gellertstrasse . Residential development . Basel


Harry Gugger Studio


Christ + Gantenbein

Regional Bank of Baselland's canton . Liestal


Christ + Gantenbein . Fotos: © Roman Keller . + baunetz

The striking six-storey retail and office building building occupies the triangular site between the station and the head office of Basellandschaftliche Kantonalbank (BLKB).


Exposición 'Encuentros'

Fotografías de Agustín Bethencourt Díaz


+ ctav . foto: © Agustín Bethencourt Díaz


OMA

TECNOPOLO . BOLOGNA


OMA

Built by Nervi-Bartoli from 1949, the Manifattura Tabacchi was a symbol of the rebirth of Bologna after World War II (44 percent of the city was destroyed or severely damaged).


Puig . Vancells

Les Portes de Collserola . Diagonal . Barcelona



autores: Carles Puig Arquitecte i Associats SLP + Xavier Vancells Arquitectura . + Les Portes de Collserola

Les actuacions que es proposen tenen com a objecte prioritari recuperar, millorar i adeqüar tant el vessant de Collserola com l’espai urbà de frontera.


BRITO.RODRIGUEZ ARQUITECTURA

‘EARTH PAVILION’ . TEXAS


BRITO.RODRIGUEZ ARQUITECTURA

UM VASTO CAMPO DE ALGODÃO CONSTITUÍDO POR ELEMENTOS SUBTIS QUE DEFINEM DIFERENTES NÍVEIS DE PROFUNDIDADE.


Berrel Berrel Kräutler Architekten . Haenggi Basler Landschaftsarchitektur



Goshka Macuga

Of what is, that it is; of what is not, that it is not 1 . 2012


kate macgarry . dOCUMENTA (13)


Griñó . Bosco

mirador punta llisera . Benidorm


autores: Emilio Griñó . Francesco Bosco . + benidorm

Miradorm Miradorm no pretende ser simplemente un mirador que se asoma a la bahía, sino un instrumento de la contemplación del espacio, concebido como una brújula.


Conferencia: Rafael Moneo

Congreso Internacional de Arquitectura "Lo Común"



Fundación Arquitectura y Sociedad


Conferencia: Eduardo Souto de Moura

Congreso Internacional de Arquitectura "Lo Común"



Fundación Arquitectura y Sociedad


Cerreda Lorenzo Arquitectos

Rehabilitación del Jardín del Asilo . Caldas de Reis


Cerreda Lorenzo Arquitectos

El proyecto reorganizó el Jardín del Asilo para dedicarlo al uso público, estableciendo una alternancia entre formas lineales de acero cortén, con plantas de diferentes especies, y recorridos que permiten el paseo tranquilo entre la vegetación.


el croquis

proyectos en pdf


+ el croquis


Twobo Arquitectura

Twobo Arquitectura . mirador Punta Llisera . Benidorm



Twobo Arquitectura

La ciudad, el mar y el cielo.


Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes

CASA EFICIENTE MZ . Barcelona


Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes . Fotos: © P. Viladoms (exterior) y R. Díaz Wichmann (interior)

Disfrutar de una casa centenaria con el máximo confort y el mínimo consumo energético.


Wiel Arets Architects

KNSM Island Skydome . Amsterdam


Wiel Arets Architects . photos: © Jan Bitter . + archdaily

The design consists of four separate but closely grouped towers.


mid estudio

CENTRO DE VISITANTES Y PLAZA DE SANTIAGO . LUZAIDE-VALCARLOS


mid estudio

Dotar a Luzaide-Valcarlos de un espacio abierto, diáfano y de oportunidades cobra especial relevancia en este caso, dada la particular configuración orográfica del municipio.


Intellegentia



VENEET

South Harbour development . Helsinki


Helsinki South Harbour development competition

Boats are once again the protagonists in Helsinki’s South Harbour.


IAAC

Endesa Pavilion . Barcelona


IAAC . photos: © Adrià Goula . IAAC

The Endesa Pavillion, Solar House 2.0, is a testbed for informational grid technologies, driven and designed by Iaac with the support of Endesa.


Lara Favaretto

Solo se sei mago . 2006


+ Galleria Franco Noero . Sharjah Art Foundation

Favaretto's installations and audio, sculptural, and kinetic works balance between failure and aspiration.


Modo

New housing system in the woods . Europan 11 . Almere


Modo

The purpose of this proposal is to generate a new housing system in the woods that suggests a different way of relationship and integration with nature.


MU

Musée développement durable . Rio de Janeiro


MU

L’utilisation des structures formées de bois, bambou et d’eucalyptus, le décollement du sol créant la courbure de la grande galerie affirment le concept d’un bâtiment en croissance, qui serpente entre les arbres s’approche de leurs branches hautes puis redescend pour déposer les visiteurs vers le grand bassin des reflets, l’auditorium et l’entrée du jardin botanique de Rio.


javier de las heras solé

Mirador de Punta Llisera . Benidorm


javier de las heras solé

Utilizar la arquitectura para construir un lugar…


Herzog & de Meuron

Signal Box . Basel


Herzog & de Meuron . photos: © Nelson Garrido . + archdaily

On the edge of railway tracks, next to the new railway engine depot and the old walls of the Wolf-Gottesacker (cemetery) from the eighteenth and nineteenth centuries, there is a tall, copper volume containing the signal box.


Maxwan architects + urbanists

Special Economic Blok . Rotterdam


Maxwan architects + urbanists

The Tarwewijk neighborhood in Rotterdam knows a 20% vacancy rate. We turn this vacancy into an advantage.


modostudio

Parco urbano di Piazza d'Armi . L'Aquila


modostudio

The design aimed to create a thematic interaction between the competition area and the adjacent existing urban tissue, by means of creating a park for this city that is decontextualized from the neighbouring urban space and, at the same time, directly related to the skyline of the close-by mountains.


Henry Petroski

To Forgive Design | Understanding Failure


+ Belknap Press of Harvard



20.87 Estúdio

BUILDING TILELAMP AT CASA DO LADO . São Paulo


20.87 Estúdio . + moco loco

An ephemeral installation was made at the Casa do Lado, the building that composes the design’s center of store Micasa.


Rafael Moneo

Neubau Kunsthalle . Mannheim


+ baunetz


Naamanka . Rintala | Eggertsson

TAKE NORD SHAPE pavilion


Samuli Naamanka . Sami Rintala . Dagur Eggertsson . + TAKE NORD SHAPE

The concrete pavilion for the Triennale is a showcase architecture for the project of designer Samuli Naamanka.


Zoe Strauss

10 Years, A Slideshow


+ bruce silverstein


51N4E

Huis aan't Laar . Zoersel


51N4E . photos: © Filip Dujardin

Huis aan't Laar is a housing project for 16 residents with a mental handicap, forming part of Monnikenheide care campus in Zoersel


Ed Ruscha

VACANT LOTS . 1970/2003


+ SPRÜTH MAGERS BERLIN . patrick painter inc

Since the early 1960s, Ed Ruscha has created an extensive painterly, graphical, and photographic oeuvre.


Pereda | Pérez arquitectos

Escuela Infantil en La Milagrosa. Pamplona


Pereda | Pérez arquitectos . fotos: © Pedro Pegenaute

La responsabilidad medioambiental que se exige hoy a la arquitectura está fuertemente relacionada con la preocupación contextual.


Geoffrey Farmer

Leaves of Grass (2012)



dOCUMENTA (13)


Carlos Arroyo

Ayuntamiento y Centro Cívico . Oostkamp


Carlos Arroyo . fotos: © Miguel de Guzmán . + archdaily

La ciudad de Oostkamp había adquirido las instalaciones de una antigua fábrica de Coca Cola, un terreno de 40.000 m2 con una nave industrial de 11.000 m2 construida en 1991.