Boidot & Robin architects

Entre les murs . Salle de loisirs . Pezé le Robert

© Boidot & Robin

Boidot & Robin architects . photos: © Boidot & Robin . © David Grandorge

The project is set up between the stone walls of a French village, in the Sarthe department, inside the nature reserve of Maine-Normandy. Pezé le Robert is a 400 inhabitants country village.



© David Grandorge


© Boidot & Robin

© David Grandorge

© David Grandorge

© Boidot & Robin

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© David Grandorge

© Boidot & Robin

© Boidot & Robin

© Boidot & Robin

© Boidot & Robin


A rural facility
Its Councillors made the decision to manage an ambitious project : build a new multi-purpose hall in the centre of the village, where the old hall had turned decrepit.
Since the selection of the project, the extensive dialogue with the village councillors has lead to locate the hall in the centre of the village, on a plot adjoining the church square.
This building of public use is conceived as a house, with its lounges, one in the front towards the square and the other towards the back yard. These rooms, bright and transparent, also work as acoustic and thermic buffer zones. This logical is applied to the making up of all the walls. The main room is a concrete box with a wooden framework roof and visible plywood panels. Around it, a belt of rooms, built in timber frame, form the boundaries of the building in a subtle contact with the existing stone walls. The high thermal performance is obtained by making this habitable wood-concrete double enveloppe.
The qualitative challenge for this building was intuitively set since the first meeting to the elected officials : to construct a domestic public building “Within walls”.
Within walls
A metal cladded volume rises from the roussard stone walls. Its geometry echoes the farming constructions around.
A multi-purpose double envelope
Built in mixed timber frame concrete structure, covered with metal cladding, pierced by 3 large windows, the construction reaches its thermic and acoustic performances thanks to the rooms surrounding the hall and given to the users.
Location : Pezé le Robert, FR
competition : 2010
Projected completion : 2012
Client : City Pezé le Robert
Team : Boidot & Robin architects full process, Sunsquare Energy, Peutz Acoutics
Programme : low consumption energy community hall
Built surface : 250 m²
Construction cost : 405.000 €
Image credits : Boidot & Robin, David Grandorge


1 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada