5 José Adrião

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

Casa da severa . Lisboa


José Adrião . photos: © Hugo Santos Silva

The proposal has as its goal the transformation of a housing unit located at Largo da Severa, Mouraria distric, Lisbon, into a cultural equipment called Casa da Severa.


















The building, originally composed of three storey and an attic and a total of six independent apartments, presented several structural problems as well as scarce living conditions, such as precarious sanitation facilities and very small and narrow spaces.
In order to adapt it to its new programme, we’ve opted to demolish its whole interior, preserving the façade and its strong presence in the urban fabric of the area.
Casa da Severa features a café/restaurant that can be accessed directly from the square by a staircase, which acts as a continuation of the public space. Its main room takes part of the maximum height available taking advantage of having hollowed its interior, having at its highest point 6,50 m. One of the walls of its interior is prepared for video projection.
The ground-floor is where technical areas are located, kitchen, lavatory and storage. An elevator allows for disabled people to access all the spaces.
The external staircase acts as an extension of the inner space. Due to its reduced dimension, only 24 m2, we’ve opted to to allow for its extension towards the outside. On warm days, fado can be sung on the upper outdoor landing, transforming it into a stage that opens towards the square and into the city.

Location Largo da Severa, 2/2B, Lisboa
Project 2009
Construction 2011-2012
Client Câmara Municipla de Lisboa
Gross floor area 104 m2
Architecture José Adrião – coordenação
Fase 1
Margarida Lameiro- chefe de projecto
Ricardo Aboim Inglez
Fase 2
Carla Gonçalves – chefe de projecto
João Matos, Ricardo Aboim Inglez,
Tiago Pereira
Structural engineer MB - Engenharia
Services engineer MB - Engenharia
General contractor AGP, Arada Gestão de Participações, Lda
Site supervision Câmara Municipal de Lisboa
Photography Hugo Santos Silva

O projeto tem como objetivo a transformação de um edifício de habitação situado no Largo da Severa, antiga Rua do Capelão, na Mouraria em Lisboa, num equipamento cultural designado por Casa da Severa.O edifício original, com três pisos mais sótão e o total de seis frações destinadas a habitação, apresentava – como resultado de sucessivas transformações e compartimentação interior - diferentes problemas estruturais e escassas condições para habitar, nomeadamente deficientes instalações sanitárias e espaços úteis manifestamente exíguos.
De modo a adaptar o espaço existente ao novo programa público, optou-se demolir o interior do edifício e preservar o seu exterior mantendo a sua forte identidade urbana.
O acesso ao café/restaurante - espaço principal do equipamento - faz-se diretamente a partir do espaço público através de uma escadaria. Esta escadaria funciona simultaneamente como zona de estar exterior do equipamento.
A sala principal tira partido da máxima altura interior disponível atingindo um pé-direito de 6,50 metros.
Uma das paredes da sala funciona como zona de projeção de vídeos.
No piso térreo estão situadas todas as zonas técnicas do programa, tais como cozinha, instalações sanitárias e arrumos.
Um elevador permite o acesso a pessoas com a mobilidade reduzida a todas as zonas públicas do equipamento.



0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada