MVRDV

DNB Bank Headquarters . Oslo


MVRDV . photos: © Jeroen Musch . © Jiri Havran

In 2003, MVRDV, together with Norwegian firms Dark and a-lab, won the competition for the Bjørvika waterfront development and designed a dense urban master plan along Nyland Allé, the Oslo Barcode, that will be developed and realised by OSU in phases.



















The international Norwegian financial institution DnB NOR decided to concentrate their twenty office locations currently dispersed over the city in the Barcode. In 2007, the master plan team was commissioned by developer OSU to design the urban concept. A new cluster of three volumes and a common basement with a 3,000m2 underground concourse, which interlinks the three buildings of the bank, was developed. MVRDV was commissioned as architect for the central building and co-responsible for the concourse.
The development of a new headquarter cluster is a strategic operation aiming for synergy and a clear identity. The objective was to translate the social and democratic character of the organisation into a building with excellent working conditions and spatial qualities. The structure is conceived as a steel ‘rack’ which permits adaptation to the flexible nature of the organisation.
The steel rack is wrapped in a stone skin, which adopts Norwegian environmental standards. It appears as a rock, a strong shape within the boundaries of the Barcode. The niches of this rock provide space for vegetation growth: the positioning of the pixels creates roof gardens or outside areas for every floor.


1 comentarios :

2 de abril de 2013, 23:12 Anónimo dijo...

Very well explained and excelent arquitecture.

Publicar un comentario en la entrada