Fran Silvestre ARQUITECTOS

BALINT HOUSE . BETERA


FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS . photos: © Diego Opazo

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project.
The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.












































The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place's topography.
The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.
Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room's floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn't require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.
Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.

ARCHITECTURE FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS
PROJECT TEAM Fran Silvestre | Principal in charge
Fran Ayala | Architect
Ángel Fito | Architect
Adrián Mora | Architect
Jordi Martínez | Architect
Maria Masià | Architect

STRUCTURAL ENGINEER David Gallardo | UPV
BUILDING ENGINEER Carlos García
INTERIOR DESIGN ALFARO HOFMANN
PHOTOGRAPHY Diego Opazo
ART DIRECTION Adrián Mora Maroto
VIDEO Alfonso Calza
COLLABORATORS COMPANIES Krion | Porcelanosa
Butech | Porcelanosa
L'Antic Colonial | Porcelanosa
Shüco | Dekovent
LOCATION Bétera, Valencia
SITE AREA 1200,00 m2
BUILT AREA 772,00 m2
DEVELOPER Florin Bortos Balint (Globalint SL)
CONSTRUCTION (STRUCTURE) Construcciones Alabort
BUILDING SERVICES Climate control Under floor heating
Air conditioning
Electronic system Home automation Knx (Domotica Imagium)
Electrical fitting Mecanismos Jung
FINISHES Paving Interior | Natural wood, Wood lovers, L’Antic Colonial (Porcelanosa)
Exteriors | Bush-hammered Granite, silver. L’Antic Colonial (Porcelanosa)
Surfaces Interiors | Plasterboard panels
Bathroom | Athenas White, L'antic Colonial (Porcelanosa)
Exteriors | Krion solid Surface. Butech constructive system (Porcelanosa)
Falsos techos Smooth plasterboard panels
Paint Matt plastic paint
METALWORK&LOCKSMITHING Interior Internal and cupboard doors | White lacquered MDF RAL (carpintería Sant Jaume)
Carp. Exterior Natural finish anodized aluminium Shüco ( Dekovent · Roberto Haba, Miguel Haba)
Glazing Double-glazed tempered glass (Dekovent)
Locksmithing Laminated tempered glass, black
BATHROOM Sanitaryware Toilet | Essence Suspendido, Noken (Porcelanosa)
Sanitary Fittings | Smart Line, Noken (Porcelanosa)
Bathtubs Minimal 220X120 cm, Systempool (Porcelanosa)
Shower Tray 120x120 cm, Land Stone, L'Antic Colonial (Porcelanosa)
120x120 cm, krion (V.Superficies Sólidas)
Bathroom taps Lounge, Noken (Porcelanosa)
Lighting Led lighting inserted in mirror
KITCHEN Equipment Furniture Gamadecor (Porcelanosa)
Electrical appliance ( Gaggenau)
Kitchen counter: Krion, Gamadecor (Porcelanosa)
FURNITURE Interior Furniture Dining room table | Krion (V.Superficies Sólidas)
Dining room chairs | Chair CH24. Design by Hans Wegner (Carl Hansen)
Stool | Smile, white oak, (Andreu World)
Armchair | Egg Chair, grey. Design by Arne Jacobsen (Fritz Hansen).
Sofa | Hamilton, white (Minotti)
Bed | Clip. Design by Patricia Urquiola ( Molteni&co)
Outdoor Furniture Table and chairs | Gandia Blasco Flat Colection, Design by Mario Ruiz (Gandía Blasco)
Luminarias exteriores | Gandia Blasco Cortavientos (Gandía Blasco)

Un lugar privilegiado inmerso en un campo del Golf situado en las proximidades de Valencia, supone el punto de partida del proyecto.
La propuesta se dibuja a través de trazas elípticas que contienen el programa, maximizando las posibilidades dadas por la normativa y minimizando el impacto volumétrico sobre el lugar. Se dispone así una pieza con una fachada continua, que parece albergar una única planta y cuya condición visualmente aerodinámica hace que la mirada fugue hacia la profundidad del paisaje vecino.
La pieza se deposita liberando la mayor superficie posible en el frente sur de la parcela para aprovecharla como jardín. Los limites laterales intentan desdibujarse mediante la vegetación. El resto de elementos que configuran la urbanización recuerdan la naturaleza curva de la topografía del lugar.
El espacio interior de la vivienda se articula mediante un vacío central en el que se encuentra el núcleo de comunicación. Los espacios de servicio, las instalaciones y la cocina, permiten ortogonalizar el trazado curvo de una planta baja abierta al jardín. La planta superior con las habitaciones y la planta sótano abierta al patio dotan a la vivienda de espacios acotados.
La estructura de hormigón de la planta baja sostiene mediante cuatro soportes el arco de cubierta del que cuelga el forjado de la zona de noche. Esta estructura se recubre mediante una fachada ventilada monolítica realizada con un Solid Surface que con simple curvatura y sin necesidad de termoconformarse se adapta a la geometría de la pieza. El resto de materiales van del blanco al negro pasando por todos los grises.
Otras explicaciones se superponen a esta descripción como, por ejemplo, una alfombra de luz que transforma, con el paso de las horas, el interior de la casa.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada