Herzog & de Meuron

BBVA headquarters . Madrid


. BBVA . dezeen

BBVA’s new headquarters is located on the northern periphery of Madrid. The site faces the highway and is surrounded by newly built offices, commercial buildings, and residential developments. It is a “site without qualities”, a site that is nowhere and everywhere at the same time, a desert-like non-place.













A desert-like non-place
When BBVA bought the site, eight partially built structures occupied a substantial portion of the land. As many of the existing buildings as possible were to be incorporated into the new development.

An oasis, a carpet
A linear structure of three-story buildings, with courtyards, passages, and irrigated gardens is laid over the entire site – which has a considerable slope - like a carpet, analogous to an Arabian garden. The low-rise arrangement fosters communication: instead of taking elevators, people walk up stairs that encourage informal exchange; maximized visual transparency gives everybody a view and generates a sense of community; whilst the relatively small units permit employees to identify with their particular workgroup.
The new headquarters is designed for 6000 workspaces. Both the site and the scale of the development challenged us to find a radical solution – we chose to create an inward looking oasis in this otherwise anonymous urban landscape, a place that establishes a balance between the natural and the built and that functions both like a small city and a big garden.
The existing buildings are altered to tie in with the new structures, and to create offices and gardens of similar linearity and scale. They are either cut out or filled in to be integrated into the overall “fabric”.

A Southern type of Architecture
It is a raw architecture, one where the structure is prominently expressed. It is a design that is informed by the strong influence of the solar conditions, which ultimately results in a southern type of architecture. Along the rather narrow inner gardens and streets, concrete columns and cantilevering floor slabs provide shade to prevent excessive sun, which reduces demand for air conditioning. The full height but recessed glazing provides good daylight conditions in the offices in order to minimize artificial lighting.
Along the periphery of the complex, we developed brise-soleils that are fixed in between the floor slabs. Unlike the prominent modern references, these are cut out in the lower part at an angle to provide more view and daylight where protection is needed least- resulting in figurative element that vary in direction and size according to the solar angle and program. The sloping site creates another subtle yet influential consequence on the facade as the brise-soleils adjust in height.

Locating BBVA in the Madrid skyline
A round plaza is cut out of the carpet, and then, it is as if this mass were tilted upward to become a very slim tower to mark BBVA in the Madrid skyline. In contrast to the low-rise offices, the tower offers another type of workspace, with views across the city and to the mountains. The plaza is planted with hundreds of trees and surrounded by various communal facilities. Together, the plaza and the tower provide orientation to the entire complex.
Herzog & de Meuron, 2010

Herzog & de Meuron Team:
Partner: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Christine Binswanger, David Koch (Partner in Charge)
Project Teamt: Nuno Ravara (Associate, Project Director), Miquel Rodriguez (Associate), Stefan Goeddertz (Associate), Benito Blanco, Alexander Franz, Mónica Ors, Manuel Villanueva, Thomas de Vries, Alexa Nürnberger, Manuel Villanueva, Enrique Pelaez, Nuria Tejerina

Joana Anes, Abel Blancas, Ignacio Cabezas, Aurélien Caetano, Sergio Cobos, Soohyun Chang, Miguel Chaves, Marta Colón de Carvajal, Pastora Cotero, Miquel Del Río, Dorothée Dietz, Aurelio Dorronsoro, Margaux Eyssette, Cristina Fernández, Daniel Fernández, Alfonso García, Patricia García, Cristina Génova, Silvia Gil, Jorge Gomendio, Juan Manuel Gómez, Juan José González-Castellón, Ulrich Grenz, Hendrik Gruss, Carsten Happel, Guillaume Henry, Pasqual Herrero, Carlos Higinio Esteban, Dara Huang, Esther Jiménez, Hyunseok Kang, Yuichi Kodai, Lorenz Lachauer, Sophia Lau, Monica Leung, Christina Liao, Cristina Limiñana, Jorge López, Sara Martínez, Aram Mooradian, Natalia Miralles , Argel Padilla, Simon Pillet, Maki Portilla-Kawamura, Ainoa Prats, Jaume Prieto, Tosca Salinas, Alexandra Schmitz, Ursula Schneider, Mónica Sedano, Nicola Shunter, Kai Strehlke, Günter Schwob, Carlos Terriente, Carlos Viladoms

External Supervision: Virgilio Gutiérrez, Xavier Molina


1 comentarios :

30 de abril de 2011, 16:23 Anónimo dijo...

pero si es como el de m&t pero en feo!

Publicar un comentario en la entrada