Eva Samuel Architecte et Associes

Ecole maternelle Javelot . Paris


Eva Samuel Architecte et Associes . photos: © Gaston Bergeret . + archilovers

It’s a sophisticated toy: it was necessary to fill in a swimming pool, move a bowling alley, pierce floors and create openings, to enlarge the school downwards through the concrete slab and give it a street-level entrance. In short, an extension by excavation.








The building’s envelope is a response to several environmental aims: visual protection, increased natural light to counteract the surrounding solar screens, no thermal bridges, natural ventilation and double flux in winter. This school is the first to comply with the City of Paris’s climate plan. The result is a thick façade with varied reliefs – bay, alcove, and concave windows – which are used horizontally on the roof as skylights and to house air treatment machinery and ventilation chimneys. These multi-form strawberry-coloured elements enliven and dematerialise the façades. Their anodized aluminium cladding changes from pink to golden grey to green depending on one’s movements, point de view, the colour of the sky and reflections of nearby buildings.
The atmosphere inside the school is gentle and serene. The only colours are those of the materials themselves, such as the wood of the false ceilings and the bay windows. The façade’s thickness creates a strong sense of protection and minimises outlook from neighbouring towers. The children enjoy taking over the micro-spaces generated by the façade’s thickness, using them as mini-living rooms, for reading, tea parties, hiding, etc.

TEAM: E. SAMUEL ARCHITECT URBANIST & ASSOCIATES, S. ROMAIN ARCHITECT, S. DIRVARIU, F. LAHEURTE ASSISTANTS, FORGUE, ÉCONOMIST, EVP, STRUCTURE, BETHAC, FLUIDS,
ARWYTEC, KITCHEN, RFR ELEMENTS, HQE AYDA, ACOUSTICS


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada