CAAU

Former Shell Site . Villeneuve d'Ascq


Coldefy & Associés Architectes Urbanistes . Renders: PLUSIMGS

The block of the Shell site must offer a unique response to the different scales in dialogue with the project and recalibrate the north entry to the city center.



















The volumetry is defined based on the surrounding urban fabric, alternating between mid-rise and low-rise, creating perspectives of the project inclined to create a true invitation from the Boulevard de Breucq. The principal façade is pierced by a large void, acting as an ‘urban window’, revealing the dynamism of the city at the heart of the metropolitan area.
The spirit of Villeneuve d’Ascq is that of a ‘green’ city, and the project adheres to this aspect through its multiple planted terraces while simultaneously creating a ‘micro green-city’ at the edge of the town. The project is setback from the street offering a natural plaza for the retail space who line the length of rue du Vercors, and the activities of the hotel lobby anchor the dynamic identity of the street. Two vertical points of 18 meter height frame the forum of Sciences from the place Van Gogh, creating another ‘staging’ of the city center.

Offices, Retail
26,556 m²
Competition
Client: City of Villeneuve d’Ascq
Team: Reichen et Robert, NACARAT, Citania, Projex, Diagobat

L’ilot du site Shell doit offrir une réponse unique aux différentes échelles avec lesquelles le projet dialogue et rééquilibrer l’entrée nord du centre-ville.
Les façades s’articulent avec les gabarits de la ville, alternant moyenne hauteur et faible hauteur, puis offrent des perspectives susceptibles de créer un véritable appel depuis le Boulevard de Breucq. La façade principale est percée d’un grand vide, telle une « fenêtre urbaine » invitant et révélant la dynamique de la ville au cœur de la métropole.
L’esprit de Villeneuve d’Ascq est celui d’une ville « verte », l’ilot propose ainsi à travers ses multiples terrasses paysagées de recréer une « micro cité verte » à l’orée de la ville. Le projet dégage un retrait offrant un parvis naturel aux commerces qui se retourne le long de la rue du Vercors, où activités et hall d’hôtel ancrent l’identité active de la rue. Deux points verticaux d’une hauteur de 18 m encadrent le forum des Sciences créant ainsi une « mise en scène » depuis la place Van Gogh.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada