GRAUX & BAEYENS architects

House VDV . Destelbergen

GRAUX & BAEYENS architects . photos: © Filip Dujardin

This single family house is located just outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where us to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.

House VDV appears simultaneously familiar and strange.
The volume, consisting of one level with a pitched roof, alludes to familiar archetypes such as the rural homestead or barn. But at the same time the volume is broken up by large glass facades, so that the relationship is established with the surrounding trees and the listed castle wall.
The mandatory implantation in the back of the plot ensures that the house is conceived as a pavilion.
A garden-house with no front or rear, but with two identical facades and a 360 degree experience of the entire plot.
The (non-treated copper) cladding gives the project a poetic impermanence, which is echoed in the reflection of the surrounding trees in the glass facades.

Function: dwelling
Location: Destelbergen, BELGIUM
Design year: 2011
Construction year 2012-2013
Square meters: 410m² + 73m² basement

Copper cladding
Aluminum window frames
Wooden floors Oak
Carrera Marble floors

0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada