HESS / TALHOF / KUSMIERZ

primary school . Munich

© Florian Holzherr

HESS / TALHOF / KUSMIERZ . photos: © Florian Holzherr . © Philipp Lohöfener . © Johannes Talhof

The primary school is situated at Arnulfpark - a new quarter with about 1000 family housing units - that was developed on former central railway areas in Munich. The one- to two-story building forms a spatial ending of the city-parcel to the south and gets rhythmend by roof terraces, which are cut in the upper floor.

© Johannes Talhof

© Johannes Talhof

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr

© Johannes Talhof

© Philipp Lohöfener

© Philipp Lohöfener

© Philipp Lohöfener

© Florian Holzherr

© Florian Holzherr
















URBAN CONTEXT
With its sloped head in the east the building reacts to the geometry of the site and formulates the main entrance. The position of the building on the south of the site creates a generous open area in the north, which is occupied by the school yard and sports ground. A structure of wooden beams surrounds the school site to the neighboring streets and shields the building and the outdoor sports ground. This screen acts as an sheltering urban element.

CONCEPT AND ORGANISATION
The program includes a elementary school with three classes per year and daycare facilities for six groups, a gym and an outdoor sports ground. The design of the school derives from the proposed pedagogic concept, that shows in the structural approach with small and individual learning-houses and thereby allows the pupils a high identification with their school environment.

LEARNING-HOUSES ON THE UPPER FLOOR
On the upper floor there are four learning-houses as small and individual units, which allow the pupils a high identification with their school environment. In addition there is a fifth unit in the east of the building that houses the administration. Every learning-house is composed of the central corridor, three classrooms oriented to the west, one or two opposed daycare rooms and a sanitary core. By mixing classrooms and daycare rooms in the learning-houses, the daycare rooms can also be used as additional rooms for school lessons due to the immediate proximity to the classrooms and the view relationship in between. Roof terraces separate the learning-houses from another, offering open areas for the class- and daycare rooms, which are all directly connected to these terraces. The terraces can also be used for open air school lessons. They are connected to the school yard by by open stairs in the north, and connected among themselves by an access balcony in the south.

COMMUNITY-AREA ON THE GROUND FLOOR
By a large opening, that also includes a flight of stairs, every learning-house is connected to the central corridor at the ground floor. Rooms that are shared by the whole school community - like the hall, multi-purpose room, kitchen, rooms for music and handicrafts - are arranged along this corridor and orientated to the puplic sidewalk in the south. The gym is situated in the basement, but rises into the ground floor where you can have a view inside from the central corridor as well as from the public sidewalk. On the north side of the ground floor the facade is inserted back to the central corridor and offers an area for an sheltered open space, which contains the 50m-track and additionally allows the pupils to spend their break outside also on rainy days, which make 133 on average per year in Munich.

STRUCTURE, MATERIALITY AND COLOUR
The structure of the school is formed out of ferroconcrete with double-walled ferroconcrete and core insulation for the exterior walls. The green runway and the pink screen are strong colourful eye-catchers within the school and to the outside. Apart from that the facade reduces on exposed concrete, wood and glass. The reduced materiality continues in the interior of the school. There should not be a dominating appearance of the school, but the chance for students and teachers to adopt and design their school environment by themselves. Thus only a few materials with raw surfaces were used. In contrast to the ground floor the learning-houses are dominated by warm materials.

FEUER WASSER ERDE LUFT
The artwork “Feuer, Wasser, Erde, Luft” (fire, water, earth, air) of Martin Wöhrl describes the four stairwells with different objects made out of painted steel panels. Their symbolism is assigned to the four elements. Withal the principle of “folding - braiding - sticking” is animating for own creativity. The four symbols - fish, flower, jet and star - mark the individual learning-houses and also appear in the exterior on the north facade. Here they are cut out of the concrete walls between schoolyard and racetrack.

object: primary school with daycare facilities and gym
location: Helmholtzstrasse 6, Munich, Germany
competition: 2007, 1. prize
client: City of Munich, Baureferat, Referat für Bildung und Sport
design: HESS TALHOF KUSMIERZ ARCHITEKTEN UND STADTPLANER
Thomas Hess, Johannes Talhof, Fedor Kusmierz
project team: Sarah Michels (Projektleitung), Veronika Seitz, Bettina Schneck
landscape architect: Erdmann Kicherer Garten- und Landschaftsarchitektur, Munich
structural engineer: Christoph Ackermann, Munich
start of planing: January 2008
start of construction: Mai 2010
completion: July 2012
volume: 22.300 m3
total area: 5.050 m2
photos: Florian Holzherr, Munich, Philipp Lohöfener, Berlin, Johannes Talhof, Munich


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada