Miralles Tagliabue EMBT

station Clichy – Montfermeil . Paris


Miralles Tagliabue EMBT . Bordas+Peiro . Société du Grand París

Miralles Tagliabue EMBT and Bordas+Peiro have been announced as winner among 5 proposals of a two stage competition organized by the Société du Grand París, to design the future metro station Clichy – Montfermeil in Paris, France.





















The Grand Paris is an ambitious project to modernize the existing transport network and create a new automatic metro – the Grand Paris Express for the Paris metropolitan area. New significant urban projects are planned to complete the works for this infrastructure. The station of Clichy Montfermeil and the above surrounding urban space is a particular case because it has a symbolic public intervention in a suburb area that was forgotten and abandoned during a long time. This neighborhood was the scene of the violent riots that occurred in October and November 2005 when cars and public buildings were burnt. A new station of the Grand Paris Express will be a symbol of the change for these areas. This new station will bring Paris to Clichy-sous-bois and to Montfermeil and will include them into the Grand Paris.
The project includes the underground station and also the planning of the new square that is to become a central pole in a renewed neighborhood. It will provide an easy access to the inhabitants to a working place all over the Ille de France and in the same time will be a source of Urban renewal and mixed use area. For its relevance, this station is considered as emblematic for the Grand Paris and the social side of the project has been enhanced.

Proposal
The new station is located at the border of the two suburb small towns: Clichy-sous-bois and Montfermeil and is an important pole of connection of the metro network with new tram line and bus lines. In present, the neighborhood is engaged in a major urban operation whose first results can already be seen (new blocks of flats), but the space around the future square is unstructured and abandoned. An important green connection crosses the place following the course of the ancient “Aqueduct de la Dhuis” and this connection will be part of the new square. The place has a commercial vocation, which will be enhanced with the future realization of the metro station and other commercial buildings that are planned to be implemented in the future.
Our approach is looking for the maximum integration of the metro station’s access into the urban context. The access is made through a slow slope with stairs that invites the people coming out of the station to participate on the square. A pergola-roof is covering the entrance, the installations and the building of the station, the bicycle parking and continues on an important part of the square, protecting an area dedicated in the future to a periodical market (organized on Wednesday and Friday).
The idea was to give a new identity to this place, with a glance to the origins of many of his inhabitants. We would like to transform this grey and abandoned place into a vivid and colorful square, which inspires joy and optimism. This is why we based the motives of the pavement, the shapes and the colors of the roof on the tissues, decorative motives and colors from Africa.
Once entering the Metro Station, the circulation of the passengers towards and from the platforms is organized in a single unique space receiving natural light from a skylight. The access becomes a game, where the passengers can see each other but they don’t cross. The circulation has been brought into scene, and the passenger becomes the principal actor. The character of this unique space is given by the panels that cover the organic shape of the void, the same as the panels of the outside pergola.

CLICHY – MONTFERMEIL Metro Station Competition
2014, First Prize
Location: Paris, France
Organizer: Société du Grand Paris
Architect: Benedetta Tagliabue – Miralles Tagliabue EMBT
Local architects: Anna Maria Bordas + Miquel Peiro – Bordas+Peiro
Project Directors: Elena Nedelcu, Karl Unglaub – Miralles Tagliabue EMBT
Design Team: Gaia Cella , Marzia Faranda, Ana Fernández, Gaspar Canepa, Arturo Mc Clean, Gabriela Cruz, Almudena Rodríguez, Mireia García, Arantxa Picard, Shalini Moodley, Zhao Zhuoran, Yuliya Yudchenko, Yilun Wu, Dion Corbett, Alessandra Magnetti, Thomas Hostache, Silvia Calabresi. Stefan Geenen, Pedro del Corral, Ilaria Egidi, Anna Marcassoli, Ana Maria Manteigas, Flavie Caroukis.
Square Area: 4842 sqm
Built Area: 4911 sqm
Partners  Economist: Bureau Michel Forgues
Acoustic: AVLS
Collaborators Lighting design: Dumas Lumiere, Marc Dumas
Fire Security: Casso & Associes
Energy efficient: Arbor & Sens
Sociologist: Acadie
Infographics: PLAY-TIME Architectonic Image
Artist: Jorge Rodríguez Gerada

Miralles Tagliabue EMBT y bordas+peiro han sido anunciados como ganadores de entre 5 propuestas de un concurso de dos etapas, organizado por la Société du Grand París, para diseñar la futura estación de metro Clichy - Montfermeil en París, Francia.
El Grand Paris es un ambicioso proyecto para modernizar la red de transporte existente y crear un nuevo metro automatizado – comenta el Grand Paris Express sobre el área metropolitana de París. Están previstos nuevos proyectos urbanos importantes para completar las obras de esta infraestructura. La estación de Clichy - Montfermeil y el espacio urbano de los alrededores que se encuentran encima, es un caso particular, ya que tiene una intervención pública simbólica en una zona de las afueras que ha sido olvidada y abandonada durante mucho tiempo. Este barrio fue el escenario de los violentos disturbios que se produjeron en octubre y noviembre de 2005, cuando se quemaron coches y edificios públicos. Una nueva estación del Gran Paris Express será un símbolo del cambio para estas áreas. Esta nueva estación traerá París a Clichy-sous-bois y Montfermeil y las incluirá en el Grand París.
El proyecto incluye la estación de metro, así como la planificación de la nueva plaza que se convertirá en un polo central en un barrio renovado. Además, proporcionará un acceso fácil a los habitantes de un lugar de trabajo en todo el Ille de France y en el mismo tiempo será una fuente de renovación urbana y el área de uso mixto. Por su relevancia, esta estación es considerada como emblemática para el Gran París y el lado social del proyecto se ha mejorado.

Propuesta
La nueva estación está situada en la frontera de los dos pqueños suburbios: Clichy-sous-bois y Montfermeil y es un importante polo de conexión de la red de metro con las nuevas líneas de la línea de tranvía y autobús. En la actualidad, el barrio está comprometido en una operación urbanística importante cuyos primeros resultados ya se pueden ver (nuevos bloques de pisos), pero el espacio alrededor de la futura plaza es desestructurado y abandonado. Una importante conexión verde cruza el lugar siguiendo el curso del antiguo "Aqueduct de la Dhuis" y esta conexión será parte de la nueva plaza. El lugar tiene una vocación comercial, que será reforzada con la realización futura de la estación de metro y otros edificios comerciales que se han programado para ser implementados en el futuro.
Nuestro enfoque está en busca de la máxima integración del acceso de la estación de metro en el contexto urbano. El acceso se realiza a través de una pendiente lenta con escaleras que invita a las personas que salen de la estación a participar en la plaza. Una pérgola-techo está cubriendo la entrada, las instalaciones y el edificio de la estación, el aparcamiento de bicicletas y continúa en una parte importante de la plaza, protegiendo un área dedicada en el futuro a un mercado periódico (organizado los miércoles y viernes).
La idea era dar una nueva identidad a este lugar, con una mirada a los orígenes de muchos de sus habitantes. Queremos transformar este lugar gris y abandonado en una vívida y colorida plaza, que inspira alegría y optimismo. Es por esto que basamos los detalles de la acera, las formas y los colores de la azotea en los tejidos, motivos decorativos y colores de África.
Una vez dentro de la estación de metro, la circulación de los pasajeros hacia y desde las plataformas se organiza en un solo espacio único, que recibe luz natural desde una claraboya. El acceso se convierte en un juego, donde los pasajeros pueden verse entre sí pero no cruzarse. La circulación se ha puesto en escena y el pasajero se convierte en el actor principal. El carácter de este espacio único está dado por los paneles que cubren la forma orgánica del interior de la estación, los mismos paneles de la pérgola exterior.




0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada