Graux & Baeyens

Woning V-VS . Ghent


GRAUX & BAEYENS architects . photos: © Luc Roymans

The rebuilding of this 19th century townhouse, located in the historical center of the city of Ghent, is a quest for densification within the urban tissue.











Despite of the enclosed character and the limited expansion possibilities of the building plot, additional living surface and qualitative outdoor space is required in order to answer today’s living standards.
The present duality between the front and back facade, typical for these historical townhouses, is reinforced even further. The new back facade substitutes the formerly closed off rear of the house with a sculptural set of gradually cantilevering facade surfaces. On the small plot, a composition comes about, transcending the enclosed character and embracing the poetry of vertical living.
Moreover, the allocation of the different living functions is approached differently. Unlike the classical division one can find in townhouses, the functions are linked according to the present views and vistas of the surroundings. The new back facade provides a serene patio for the bedroom on the ground floor, a sunny terrace bordering the kitchen and dining area and concludes with a new level extension for the upper floor. The townhouse reconversion takes in account an aesthetical unity, respecting the serenity of urban living.

Materials
White wall plaster
Aluminum joinery
Steel banisters
Marble floors

Architecture & Interior design: GRAUX & BAEYENS architects
Function: dwelling
Location: Ghent, BELGIUM
Design year: 2011
Construction year 2012-2013
Square meters: 150m²

De verbouwing van deze 19e eeuwse rijwoning, in het historisch centrum van Gent, is een zoektocht naar densificatie van het stedelijk weefsel.
Ondanks het ingesloten karakter en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van het perceel is er nood aan bijkomende woonoppervlakte en kwalitatieve buitenruimte om aan de hedendaagse woonbehoefte te kunnen voldoen.
De reeds aanwezige dualiteit tussen voorgevel en achtergevel, zo eigen aan historische stadwoningen, werd hier verder op de spits gedreven. De nieuwe achtergevel maakte plaats voor een sculpturaal spel van trapsgewijs uitkragende gevelvlakken. Zo komt op het kleine perceel een compositie tot stand die het ingesloten karakter overstijgt en die de poëzie van het verticale wonen omvat.
De klassieke functieverdeling van een rijwoning werd hier anders benaderd in functie van de zichten. De gewenste functies worden gekoppeld aan de beschikbare zichten op het omringende stedelijk weefsel. Aan de slaapkamer op het gelijkvloers ontstaat er een patio, aan de keuken en eetplaats op de verdieping wordt een dakterras voorzien, op de tweede verdieping wordt extra oppervlakte gecreëerd voor de leefruimte en tot slot wordt er bovenaan een bijkomende bouwlaag toegevoegd. Dit alles met behoud van een esthetische eenheid die de sereniteit van het wonen respecteert.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada