Bureau Vers Plus De Bien-Être / V+

Bureaux . Montigny - le - Tilleul


Bureau Vers Plus De Bien-Être / V+ . photos: © 354 Photographers

The extension is built next to the old Town Hall on a lot with a generous view on the scenic Sambre valley. The ambitions were to amplify the public usage of the site and to preserve the ring of linden trees at its limits. Rather than to simply lay on the land, the building hovers thanks to an impressive cantilever structure – only the cafeteria is in contact with the ground and can therefore be used for events taking place in the park. A slight slope guides the public to the reception from where the different services are easily found, being strategically located in each of the three branches of the plan.









above photos: © 354 Photographers.



photo: © Jean-Luc DERU

photo: © Jean-Luc DERU












This project shows the capacity of contemporary architecture to simply and gently be part of a rural and heritage context through its horizontality, the sobriety and abstraction of its façades and the readability of its plan. At a greater scale, the project has seized the opportunity to redefine the bordering parking and streets while giving the citizens a new park. Le site de l’ extension de la maison communale offre un horizon dégagé vers le paysage de la vallée de la Sambre. La ceinture d’arbres qui le caractérise fut un élément d’appui essentiel pour le projet d’aménagement.

Project: Town Hall
Place: Montigny-le-tilleul,Belgium
Client: Belgian french community
Architects: V+ (Bihain, Decuypere, Hagiwara)
Collaborators: Elodie Degavre, Philippe Buraud.
Engineer: Greisch (François Laurent)
Acoustics: Daidalos Peutz
Main contractor: Bemat / Jansen
Budget: 4.500.000 eu (taxes exluded)
Area: 5,000 m²
Conception: 2011
Realisation: 07/2013

Le site de l’ extension de la maison communale offre un horizon dégagé vers le paysage de la vallée de la Sambre. La ceinture d’arbres qui le caractérise fut un élément d’appui essentiel pour le projet d’aménagement.
Le projet offre un bâtiment lumineux et efficace à ses usagers, tout en préservant le terrain existant afin de le transformer en parc, territoire mis à disposition des habitants. Le niveau du parc est littéralement «survolé» par la nouvelle extension. Seule la cafétéria et les archives touchent le sol. Le volume du bâtiment est horizontal et en lévitation au dessus du parc permettant de conserver la lecture claire de la ceinture de tilleuls existante et la vue dégagée vers le paysage de la vallée de la Sambre.
Par une rampe douce longeant l’alignement existant de tilleuls, le public est emmené directement du niveau «parc» au niveau «rez de chaussée». Depuis l’espace d’accueil le principe d’organisation dubâtiment en trois branches permet au public de se diriger simplement vers les différents services de la commune.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada