Javier de las Heras

New Arquia office . Girona


Javier de las Heras . photos: © Adrià Goula

Pattern
Arrange a floor plan that comes from adding irregular areas using an orthogonal pattern that will organise the new space in a clear and simple way.
















Light
Floor plan proportions with a minimalistic facade with one of the facades facing a narrow street produce an interior space with scarce light. This project places the workplaces in the areas with more natural light.
Floors
The two floor height gives us an opportunity to deeply treat the floor plan. After emptying and tearing down part of the first floor structure, a better lighting and ventilation is obtained, as well as more public interior spaces. Understand these interventions the same way as surgical cut, to cure.
Program
By means of the orthogonal pattern, prioritising the natural lighting for the most used spaces and emptying the first floor, we can differentiate the public space from the private space (floor internal use of the company) in a clear way using existing walls and the counter desk disposition that organises the hall and customer care spaces. We propose coexistence between public and private space.
Materials
Recover and show the stone walls and use only one material: wood. Wood is a material that because of its characteristics, organic, traditional, is a good match for the natural stone. Adding up this material is a way to relate it with the existing walls. Add elements, in an opposite way, without contact between them. Unlike stone walls, the wood strips sequence it is not a load bearing wall, but a covering and that is the way it is revealed. A horizontal wood strips disposition shows us the way in the waiting area, and the vertical disposition leads our look towards the double space that connects the two floors.

1st prize contest
Location
Address: Plaça del vi nº 4
City: Girona
Project: January 2014
Construction: july-2014 / February 2015
Total Construction Surface 185.8 m2

Author:
Javier de las Heras Solé, architect
Collaborators:
Architecture: Salvador Bou Gracia, architect
Structures: Blàzquez-Guanter arquitectes consultors d’estructures
Engineering: Josep Masachs, Proisotec enginyeria
Budget / Safety: Gerard Codina Mas, arquitecto técnico

Site Supervisor: Javier de las Heras Solé, architect
Project Supervisor: Gerard Codina Mas, architect técnico
Developer: Arquia Banca
Montse Nogués Teixidor / Maite Gimeno Pahissa / Berta Toyos Jiménez
Contractor: Joan Illa Casellas Construccions Viladasens
Carpentry: Fusteria Guixeres Joan Guixeras
Blacksmith: Ramón Cabratosa
Photography: Adrià Goula

Pauta 
Ordenar una planta que es fruto de la suma de dos parcelas irregulares mediante una pauta ortogonal que estructurará los nuevos espacios de forma clara y sencilla.
Luz 
Una planta con una proporción de fachada mínima y con una de estas fachadas dando a una travesía estrecha produce un espacio interior con una carencia de iluminación natural. El proyecto sitúa los lugares de estar-trabajo en los espacios con mayor cantidad de luz natural.
Alturas
Disponer de dos plantas nos permite un tratamiento de la planta en profundidad. A partir del vaciado-derribo de parte del forjado de la planta primera, se consigue una mejor iluminación, una ventilación más favorable y unos espacios interiores con un carácter más público. Entender la intervención de la misma manera que la cirugía hace una incisión, para curar.
Programa 
Mediante la pauta ortogonal, la prioridad de la iluminación natural para los espacios de más uso y el vaciado de la planta primera, diferenciamos el espacio público del espacio confidencial – uso administrativo e interno de la entidad – de forma clara utilizando los muros existentes y la disposición de mostrador–banco que estructura el espacio de vestíbulo y de atención al cliente. Proponemos una convivencia – con la privacidad requerida – de los espacios público y privado.
Materiales 
Recuperar y mostrar los muros de piedra y utilizar un solo material: madera. La madera es un material que por sus características – orgánico, vinculado a una tradición,… – dialoga bien con la piedra natural. Colocar este material apilándolo es una manera de relacionarlo con los muros existentes. Trabajar mediante la suma de elementos pero de forma opuesta, no tocándose entre sí. A diferencia del muro de piedra, la secuencia de listones no es un elemento portante sino que es un revestimiento y así se manifiesta. Disponemos los listones de madera en horizontal para marcar el recorrido de la zona de espera y en vertical para dirigirnos la mirada hacia el doble espacio que relaciona las dos plantas.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada