New National Gallery-Ludwig Museum . Budapest

SANAA . + liget budapest

Dos propuestas seleccionadas ganadoras en el concurso para la construcción del New National Gallery-Ludwig Museum en Budapest, las de Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) y Snøhetta, en el que también competían David Chipperfield Architects, Mecanoo o Nieto Sobejano Arquitectos, entre otros despachos.

Our proposal for the New National Gallery and Ludwig Museum is an open extension of the City Park. The relationship between building, park and urban environment is constantly shifting as people move through a network of galleries, terraces and activity spaces.
City Park itself changes dramatically from one season to another, with its ice rinks transforming into boat lakes. Our design looks to accentuate this effect: it is not a building within a park but a place where they are one and the same. It is a museum that fluctuates with seasonal shifts.
The open ground floor and gently sloped terraces that characterize the building allow the museums to be accessible from all sides, activating the spaces around
the entire museum. Ours is a contemporary form of public space - one where city, gardens and exhibition rooms become part of an experiential whole.
The chronological sequence of the Permanent Collection connects the two museums and extends through the height of the building. There are two main circulation routes through these exhibition spaces: the first is through the galleries themselves providing temporal continuity across the centuries; the second is composed of a sequence of social spaces and external terraces. This latter path allows visitors to rest, enjoy activities and views or leam more about the artworks on display. Like in a park, people are invited to determine their own routes and experiences.

The architectural form extends horizontally, floating low above the ground. Approachable from all sides our proposal is a transparent building that highlights and reflects the beautiful surrounding trees. Formed from a network of terraces, the edge itself is blurred and appears to dissolve into the landscape. The full height of the building is similar to that of the large surrounding trees and the museum sits among them like an inhabited canopy and extension of this tree-scape.
While the exhibition volumes are distributed in a grid, the slopes and roofs are distributed playfully, creating spaces between slabs and volumes that let natural light penetrate the center of the building. The proposal is defined less by architectural facades than by activities that unfold within. Like the park itself it is not constant - it changes across the course of each day and every season.

0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada