Cadaval & Solà-Morales

Sunflower House . Port de la Selva


Cadaval & Solà-Morales . photos: © Sandra Pereznieto . + wallpaper

Located right in front of the Mediterranean sea, in one of the most beautiful areas of the Spanish coast, the Sunflower House intends to relate directly to the astonishing landscape that surrounds it. The house also deals with the extreme weather conditions of its location: a very windy peninsula of “la Costa Brava” right near to the Cap de Creus National Park.






























The project attempts to frame and diversify the views over its surroundings and incorporate them within the most significant spaces in the house. The main space, connected through a double height corridor to the back patio, incorporates sun inside the house for both comfort and climatic reasons. The house has a green roof that helps to control its interior temperature changes, and will incorporate state of the art environmental conditions to fulfill the highest environmental standards. The configuration of the house, based on the openings to the different environments that surround it, defines unique relationships with the water and the mountain - its real asset.

Sunflower House
Port de la Selva, Girona, Spain.
Collaborators: Moisés Gamus, Joanna Pierchala, Efstathios Kanios. Building engineer: Joaquin Peláez. Structural Engineer: Manel Fernández, BERNUZ-FERNANDEZ, Contractor: Joaquin Gonzalez.

Localizada en primera línea del Mar Mediterráneo, en una de las zonas más bonitas del litoral español, la casa Girasol busca establecer una relación directa con el paisaje impresionante que la rodea. La casa también responde a las condiciones climáticas extremas, expecialmente en referencia al viento, del norte de la Costa Brava, al lado del Parque Natural del Cabo de Creus.
El proyecto busca encuadrar y diversificar las vistas sobre su entorno, e incorporarlas como protagonistas de los espacios más significativos de la casa. El espacio principal, que crece en doble altura para vincularse al patio posterior, busca atrapar el sol dentro de la casa, por razones de confort, pero principalmente, por criterios climáticos. La casa tiene una cubierta verde que ayudará al control de los cambios de temperatura en el interior de la vivienda, e incorporará los estándares ambientales de más alto nivel. La configuración de la casa, basada en las aperturas a puntos diferenciados del entorno inmediato y lejano que lo rodean, define una relación única con el mar y la montaña, los valores más trascendentes del proyecto.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada