30 OLGGA architectes

2semesters 150entradas 150posts 2semestres
Stadium du Littoral . Grande Synthe


courtesy of OLGGA architectes . photos : ©Julien LANOO

Upon its Grand Opening September 4, 2011, the « Stadium du Littoral » constructed in Grande Synthe is the first facility north of Paris integrating five athletic disciplines under one roof.
Designed by OLGGA Architectes, this athletic complex includes stadium seating for 617, two club houses, locker rooms, a community recreation room and administrative offices.
This « Stadium du Littoral », provided for town’s 4000 members, also has three rugby fields, two football fields, an archery round, a running track, a 1300m cycling ring, and soon-to-be-completed BMX track.
Built on 12 hectares in the Basroch neighborhood, the building is indeed a visible architectural beacon, marking the major vehicular (interstate) entrance into the city. This pared-down building with program-induced volumes stands up against the horizon, this skyline of shadows reveals the omnipresent nature of the landscape.
The project was elaborated from a simple parallelogram monolith, responsive to the specific technical requirements established by the client.
This compact form is “hollowed out” in key places to accommodate bleachers and club houses. These excavations respond to the desire for highvisibility manifest in each sport. The stadium is not mono oriented toward a specific field, rather it opens itself onto all athletics in their collective.


























Team
Architect : OLGGA architectes
(Alice Vaillant, Guillaume Grenu, Nicolas Le Meur)
Engineering : Sogeti ingénierie
Acoustic : Abe acoustique
Programm :
617 seatings / 2 clubhouses / locker rooms / offices /
multipurpose room / sauna / fitness room.
Location :
Boulevard Mendès France
59760 Grande Synthe
Client : City of Grande Synthe - France
Construction management :
Demathieu et bard / Couturier / Littoral couverture /
Loison / Blas / Kiecken / Denis / Cri / Dpr / Crystal / Ineo /
ThyssenKrupp / Screg.
Photographs : ©Julien Lanoo




0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada