COBE . Paludan

new Nørreport station . Copenhagen


COBE . Gottlieb Paludan Architects . photos: © Bolther / Arkitekturbilleder.dk . DAC

Nørreport Station is the busiest station in Denmark with roughly 250,000 people bustling through it daily. The new Nørreport station is composed of a series of rounded, floating roofs, mounted on striking glass pavilions. A study of pedestrians’ preferred routes has formed the basis for the station’s new design, providing an open and welcoming public space with specific thought directed to the needs of cyclists and pedestrians. Ample bike parking will be a main feature accommodating 2,500 parking lots for bikes. In order to create a clear hierarchy between the area for bicycles and the area for city life, all bicycle parking is placed 40 cm below the city floor - as sunken ‘bicycle beds’.




































Location: Copenhagen, Denmark
Client: City of Copenhagen
Program: Renovation of Nørreport Station
Size: 10.500m² urban space, 2,500 parking lots for bikes
Status: 1st prize in international competition 2009, construction start 2012, completion 2015
Collaborators: Gottlieb Paludan Architects, Grontmij, Bartenbach LichtLabor
Team: Dan Stubbergaard, Mads Birgens Kristensen, Thomas Krarup, Caroline Nagel, Johanne Holmsberg, Rosanna Borsotti, Mateusz Mastalski, Tabea Treier, Karl Love Sverud, Rasmus Bernhard Nielsen, Morten Emil Engel


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada