Rico . Vázquez Muiño

SCIENTIFIC INVESTIGATIONS ADVANCED CENTER (C.I.C.A.) . Coruña


Angel Rico Painceiras . Manuel Vázquez Muiño . fotos: © Héctor Santos Díez

The building is a part of the technological park of the A Coruña University. This technological park is formed by another six buildings interconnected among them. The plan for the Technological Park established that each building must have two volumes; one of them of four floors and the other of two. These two volumes will be divided by a pedestrian public space that will connect transversally all the buildings of the park.


































Taking into consideration the volume derived from the regulations, our project is based on two simple excavation operations. The small volume allow us to create the pedestrian and cars entrances. The excavation of the bigger volume, conceived as a patio, allow us to have a visual relationship among the different parts of the building and a relationship with the public exterior space.
The entrance to the building takes place through a ramp with a slope contrary to that of the street. This ramp elevates the ground-floor level to allow the entrance of cars to the basement plant. The patio allows not only the aforementioned visual relationships but a good illumination and ventilation of the ground-floor. A crossing footbridge with a small slope guarantees the continuation of the pedestrian pathway.
On the conception of the building, the fundamental premises are sustainability, versatility, flexibility and the clarity of the itinerary.
Sustainable aspects of the work
The roof level contains a field of solar panels.
The residual cold air produced by the heating system is used for the refrigeration of the computer servers.
Solar control, through a lattice of deployé and multi-layered glass.
LED system of lightning.
The patios introduce natural light even at the second basement. Vegetal treatment of these patios.
Size of the site & the building
The total surface of the building is 5.512 m². The surface of the plot of land is 1.688 m².

C.I.C.A.
CENTRO DE INVESTIGACIONS CIENTIFICAS AVANZADAS DA UNIVERSIDADE DA CORUÑA
Location of work: Campus Zapateira s/n City: Coruña Country: Spain
ARQUITECTOS:
Angel Rico Painceiras y Manuel Vázquez Muiño
COLABORADORES:
Manuel López Lamas (Technical architect)
Ingrid Edo Bosch (Collaborator (office)
Roberto Regatos Gómez (Collaborator (office)
Carolo Losada Soto (Collaborator (external)
Alberto López Gómez (Security)
José María Sánchez Rosa (Lighting)
FOTOGRAFO:
Héctor Santos Díez

El edificio forma parte del parque tecnológico de la universidad de A Coruña, que consta de siete edificios que se concatenan entre sí. El plan urbanístico dispone que cada edificio esté formado por dos volúmenes(de cuatro y dos plantas respectivamente), separados entre sí por un espacio público-peatonal que comunicará transversalmente todos los edificios del parque.
Partiendo de esta volumetría dada, nuestro proyecto gira en torno a dos sencillas operaciones de “excavación”: una, en el volumen pequeño, nos permite formalizar tanto la entrada peatonal como la rodada, la otra, en el volumen grande, concebida a modo de patio, nos posibilita tanto una relación visual entre las distintas partes del edificio como una relación con el espacio público exterior.
La entrada al edificio se realiza a través de una rampa de pendiente contraria a la calle, permitiendo el acceso a minusválidos al mismo tiempo que nos eleva el forjado de planta baja lo suficiente para realizar la entrada de vehículos en planta sótano. El patio posibilita, además de las relaciones visuales mencionadas, una buena iluminación y ventilación de las zonas de planta baja. Una pasarela, que lo cruza en leve pendiente, garantiza la continuidad del recorrido peatonal exterior.
En la concepción del edificio son premisas fundamentales la funcionalidad, versatilidad y flexibilidad, así como la claridad en las circulaciones.
Aspectos sotenibles del trabajo:
Se dispuso un campo de paneles fotovoltaicos en la cubierta.
El residuo de aire frio producido por las bombas de calor se utiliza en la refrigeración de los servidores informáticos.
Control solar, mediante celosía variable de malla deploye y vidriería multicapa.
La uso iluminación led.
Los patios con vegetación que llegan a iluminar con luz natural la planta -2.
Superficie de la parcela y del edificio:
El edifico tiene una superficie de 5.512 m² sobre una parcela de 1.688 m².


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada