Sou Fujimoto . OXO . Laisné

Polytechnique school new Learning center . Paris-Saclay



Sou Fujimoto Architects . Manal Rachdi OXO Architectes . Nicolas Laisné Associés . renders: RSI-studio

Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architectes and Nicolas Laisné Associés, won the first Prize for the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.


























On March 16th, 2015, the Ecole Polytechnique designated Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi Oxo architects and Nicolas Laisné as winners of the design competition organized for the construction of the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay. The operation aims to design a single building where study programs will be shared between six education and research institutions as the Ecole Polytechnique, Institut Mines-Telecom, AgroParisTech, ENSTA ParisTech, ENSAE ParisTech and Institut d'Optique (IOGS), As a symbol of the union of the six schools, all of them belonging to the Paris-Saclay University, the learning center becomes a point of convergence, thought of as an extension of the qualities of the adjacent landscaping project. The building, with an area of approximately 10 000 m² and a budget of € 32.5M, will host 150 staff and welcome 2,000 students within its premises of various typologies. In addition to several lecture halls and numerous classrooms; spaces dedicated to innovative pedagogy will be created. “Distance-learning rooms”, videoconferencing and collaborative working spaces such as “boxes-work” or “project rooms” will optimize the environment for an educational system focused on interactivity and digital tools. The building will also provide a cafeteria and relaxation areas favoring serendipity, itself encouraged by the close proximity of the research laboratories of the Ecole Polytechnique.

The architectural concept: flexibility, mingling and openness Opening up to the linear park in front, the Learning Center is invaded by nature. Inside, a wide atrium is inhabited by the light vegetation and a series of walkways and staircases creating numerous informal spaces for teachers, students and visitors allowing new places to meet or work. These platforms, the "spontaneous amphitheaters" and the classrooms are united under one roof providing promiscuity and privacy in an intimate relationship with nature. People won’t pass each other in corridors anymore, but meet in vivid places, in a unique space bathed in soft light, with surprising and changing views. The large transparent facade of the Learning Center opens to the West on the "Green", a vast public space covered by lawns and partly wooded. The building is thus seen as an open space revealing the activities taking place in its heart and stands as an architectural and academic emblem of the future neighborhood. The Learning Center, soon to be erected in the heart of the current development area of the École Polytechnique, is representative of the evolution of the urban campus of Paris- Saclay which just entered the operational phase. The campus served by the future train line 18 of the Grand Paris Express will reach a program of a total of 1.740 million square meters.

Restricted competition
TEAM PROJECT :
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS (Tokyo, Japan)
Partner in charge: Sou Fujimoto
Project manager: Marie de France
MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS (Paris, France)
Partenaires-en-Charge: Manal Rachdi
Project manager: Traian Bompa, Helena Frigola
NICOLAS LAISNE ASSOCIES (Paris, France)
Partner in charge: Nicolas Laisné, Dimitri Roussel
Project manager: Margaux Desombre
CONSULTANT : EGIS BATIMENTS (Paris, France)
Partner in charge: Patrice Lynch
Engineers: Alain Collet, Mario Figueiredo, Henri Souchon
BET CONCEPTION ET INGENIERIE ENVIRONNEMENTALE: FRANK BOUTTÉ
CONSULTANTS (Paris, France)
Project manager: Olivier Puertas
ACOUSTICIAN : LAMOUREUX ACOUSTICS (Paris, France)
Thomas Jourdan
PERSPECTIVE : RSI-studio, Manal Rachdi Oxo architectes. Nicolas Laisné associés.
MAQUETTE: Jean louis Courtois Model and co.
Copyright images + plans + documents :
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO
ARCHITECTS + RENDERING BY RSI-STUDIO.
Copyright Photo Maquette: Roberta Donatini
ARCHITECTS TEAM :
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS+ NICOLAS LAISNE ASSOCIES
SURFACE : 10 000 m²
BUDGET : € 32.5M
LOCATION : Paris-Saclay University, France
STATUS : First prize.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada