6a Architects

Tree House

6a Architects . photos: © Johan Dehlin . + archdaily

The Tree House was developed in response to the mother of a busy family who in finding herself reliant on a wheelchair was also finding herself increasingly confined to a single room.
Her home is a pair of small grade II listed 1830’s brick weavers cottages, joined together in the 1970’s as part of the GLC homesteading scheme. The ground floor rooms of the two cottages are on different levels and both a half storey above the garden behind.

The garden was reached via steps from an opportunistic scaffold verandah on chunky concrete columns – the legacy of the previous owner, a builder. From here our client would spend time looking out from beneath leafy vines across the unruly tree and flower filled gardens, which due south all connected together with openings for neighbouring families to pop in and out.
Our brief was to find a way of connecting the original ground floor rooms and to provide a new master bedroom and wet room at ground floor with direct access to the garden whilst keeping the wonderful informality of the existing family home. We wanted the accessibility requirements to be a positive architectural driver making the house better than it had been previously. To this end we re-centred the whole house around the garden.
The tree house winds down around the trees, cinching itself in to get around the sumac which sits centrally and breathing out again to accommodate a generous bedroom and bathroom below the eucalyptus. The bedroom faces onto a deck into the garden, it looks back to the house where the old concrete columns have been re-used to support a new timber framed glazed verandah, this ramps between the two existing ground floor rooms and connects to the tree house. The existing kitchen, people moving through the house and even the street beyond are all glimpsed from the bedroom. The dark timber painted frame of the verandah seems to recede visually allowing one to see past it to the original brickwork of the cottages rear walls.

Architect: 6a architects
Structural Engineer: Price & Myers.
Contractor: John Perkins Projects Ltd
Building Control: MLM
Lighting: Izé (Veranda lights)
Exterior Cladding Ashwell Recycled Timber Products
Blinds Ace Contracts (London) Ltd
Garden design Dan Pearson Studio / Mark Cummings Garden Designs

0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada