Vora

doctor surgery . paüls


vora . photos: © adrià goula

the doctor surgery is a small building integrated into the fabric of the village. the project defines an access path that atorgues serenity and calm until being attended by a doctor. rather than an object to admire from the outside has to be a place from which to look and feel, through the mountains with visual relationship with the landscape. to connect the patient with the welfare, with that stable thing that has always been at his side.














the building is only one floor high, like the neighboring buildings, so that it could be integrated into the built fabric. talking about materials and constructive solutions we must say that the building follows the usual resources of the popular construction of the zone. the building is defined as a public one because of the symmetrical and contained composition, while the colour, the use of white in the outer skin and the roof, despite playing with simple constructive solutions.
the access is by a porch with double door and low roof, as a transition outside-inside, leading you to the lobby and waiting room, where the space expands getting to the top height of the roof. here is where we meet again with the landscape, through a large window at the bottom. views to the calm of the mountains, so in need during the waiting and the possible anxiety. neutral natural lighting from north side accentuates the sense of serenity. on one side of the waiting room is placed the access to vertical communications that lead to the service spaces in the basement. on the other side, two large doors give access to medical wards.
two distinct environments are defined in these wards: the area of attention, with high ceiling in continuity with the waiting room with a large window; and the cure zone, protected and warm, with low ceilings and indirect natural lighting.

adress: carrer de la creu. paüls (baix ebre)
surface area: 185 m2
project: 2008
construction stara (forecast): 2009
project architect/ vora (pere buil, toni riba)
project team/ eva cotman, jordi palà
structure/ manuel arguijo y asociados
services/ aia (activitats i instal·lacions arquitectòniques)
budget control/ guillem Llorens (sco)
building coordination architect/ vora (toni riba)
building technical architect (coordination execition)/ joan josep piñol
contractor/ construccions curto / mj gruas s.a.
client/ gisa (gestió d’infraestructures s.a.)
photographs/ adrià goula

el consultorio local de paüls es un pequeño edificio integrado en el tejido del pueblo. el proyecto define un recorrido de acceso que atorgue serenidad y calma hasta ser atendido por el médico. más que un objeto para admirar desde el exterior, tiene que ser un lugar desde el cual mirar y sentir, mediante relaciones visuales con las montañas, con el paisaje, para conectar el enfermo con el bienestar, con eso estable que le ha acompañado toda la vida.
el edificio solo tiene una planta de altura, igual que las construcciones vecinas, por tal de integrarse en el tejido construido. a nivel de materiales y soluciones constructivas sigue los recursos habituales de la construcción popular de la zona. se define como edificio público por la composición simétrica y contenida, y a la vez por el cromatismo, el uso del blanco en la piel exterior y el tejado, a pesar de jugar con soluciones constructivas sencillas.
el acceso se produce por un porche con doble puerta i el techo bajo, a modo de transición interior-exterior, dando acceso al vestíbulo y sala de espera, donde el espacio se dilata recuperando toda la altura de la cubierta. aquí se produce el reencuentro con el paisaje, mediante un gran ventanal al fondo. vistas a la tranquilidad de las montañas, necesaria durante los momentos de espera y eventual angustia. la iluminación natural neutra de norte acentúa la sensación de serenidad. en un lateral de la sala de espera encontramos el acceso a las comunicaciones verticales que conducen a los espacios de servicio del sótano. en el otro lateral, dos amplias puertas nos dan el acceso a las salas de consulta médica.
en estas salas de consulta se definen dos ambientes diferenciados: la zona de atención, con el techo alto en continuidad con el de la sala de espera, con un gran ventanal; y la zona de curas, protegida y acogedora, con el techo más bajo y iluminación natural indirecta.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada