OMA

City villa . Rotterdam


OMA . + marlies boterman

The location of this city villa is on the Noordereiland at the Maaskade, as a continuation of De Hef (railway lift bridge). The greatest quality of this place is the view to three sides, whereby the higher the more beautiful. The typology that we made is a typical Rotterdam house, whereby the ground-fl oor apartment has been left out. A lift and staircase open up the house, which starts at 8.8 metres.







The plinth of concrete, on which the upstairs apartment rests, has a rough fi nishing. It is located between the idyllic green, which continues from the dike body downwards, with a refl ecting ceiling which doubles the monument of De Hef once again. The space that is created between the plinth and the current development is an outside room. It has an unexpected view. A parking place is hidden in the dike body, enclosed by a garage door covered with green. A transparent box is placed on the massive T-shaped plinth. The lowest layer offers space to the more functional rooms, such as workrooms, bedrooms and bathrooms. Because of the closed wall up to a height of about 1.3 metres, the underlying functions have privacy. Supporting functions are hidden In this thickened outer facade, such as cupboards, a foldaway bed for the guests, a fi replace, etc. People live and eat on the top layer. The patio with stairs to the roof offers a protected outside space on this layer. A roof terrace is situated as a hidden hollow in the dunes, between a band of sea buckthorn and dune grass.

City villa Rotterdam, Phase: SD - Buildingpermit, Client: private, Partner: Ellen van Loon Associate: Chris van Duijn, projectleader: Marlies Boterman project team: Laura Barr, Anu Garla, Nathalie Gozdziak, Sai Shu Program: 300m2, Start design november 2012, Submission building permit: June 2013


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada