Izaskun Chinchilla

Dalseong Citizen’s Gymnasium . Daegu


Izaskun Chinchilla

Creating a social hub is the main objective of this design. Open outdoor spaces have been proved to be more important than buildings to make people gather. For this reason, we place special emphasis in creating outdoor squares, paths and courts.












PRIORITISING PUBLIC SPACE
The importance of public space is emphasised by the presence of a main square with water games in the centre of the block. It has a recognizable shape, a strong character, a clear and attractive program and great connectivity with public transport, bike paths and existing streets. The square is also connected with Dalseong Sport Complex Park acting as an outdoor lobby for both facilities. The importance of this network is not only related to the building scale but to a wider urban scale. The careful design of outdoor spaces and block limits contributes to a continuous city with better social integration and resiliency. It also avoids the island effect that some large facilities have in the suburbs and improve the walking connectivity inside the block and within the neighbourhood. To improve the relationship between indoor uses and public outdoor spaces we do not have just one building but an interconnected collection of blocks. Each indoor program has direct access and view to public space and an outdoor garden or courtyard directly reachable from the inside.

REASSEMBLING LOCAL LANDSCAPE
Most of the images and old etchings describing Dalseong feature a valley, surrounded by mountains and inhabited by small houses that reflect a good balance between natural and human activity. Contemporary suburbs are far from this harmony. Big buildings create spatial problems not only blocking views and limiting those who can enjoy the natural richness, but dramatically cutting natural flows. An intervention like this is not only the opportunity to create a building, but also the opportunity to regenerate part of richness of lost landscapes. In the logic of Wendel Berry’s essay ‘Solving for Pattern’, we have to think our site is not an isolated fragment buy a key piece of a tessellated environment.
With this aim of creating a bigger pattern, we have introduced all the great elements that used to define Dalseong geography to the site, and we have tried to regenerate the relationship between them. The roof of our main building blocks is reminiscent of the mountains. They create a rich landscape of colours, textures and invites exploration, as Dalseong Mountains promise an abundance of beauty and enjoyment.
But, as happens with the mountains, the roof is lacking human scale. The side of large facilities sometimes are not welcoming because they lack the recognizable scale that shops and small streets usually offer. Our design provides a warm welcome to visitors by introducing smaller scale pavilions. As in tradicional Korean architecture, pavilions help to define unique areas and provide indentity to the principle outdoor spaces reminding us of tradicional courtyards.
The combination of roof, pavilions and outdoor facilities, spaces and gardening rebuild Dalseong, the old inhabited valley.

The Peaceful Valley
Place: Daegu, South Korea
Use of the building: Gymnasium
Author: Izaskun Chinchilla
Collaborators: Alfonso Aracil, Adriana Cabello, Alejandro Esparllagas and Sally Hart
Date: Design period: August 2014
Surface: 4517 m2
Height: 26 m
Main materials: Timber, textiles, glass. landscaping
Prizes: Honourable mention

PRIORIZAR EL ESPACIO PÚBLICO
Crear un centro social es el principal objetivo de este diseño. Los espacios exteriores abiertos han demostrado ser más importantes que los edificios para hacer que la gente se reúna. Por esta razón, hacemos especial énfasis en crear plazas, caminos y pistas exteriores.
La importancia del espacio público se enfatiza por medio de la presencia de una plaza principal con juegos de agua en el centro de la manzana. Tiene una forma reconocible, un fuerte carácter, un claro y atractivo programa y gran conectividad con el trasporte público, las vías ciclistas y las calles existentes. La plaza también está conectada con el Dalseong Sport Complex Park actuando como un vestíbulo exterior para ambas instalaciones. La importancia de esta red no está solo relacionada con la escala del edificio, sino también con la escala urbana en su conjunto. El cuidadoso diseño de los espacios exteriores y los límites de la manzana contribuye a una ciudad en continuidad con mejor integración social y adaptabilidad. También evita el efecto isla que algunas grandes instalaciones tienen en las afueras y mejora la conectividad a pie dentro de la manzana y dentro del vecindario. Para mejorar la relación entre los usos interiores y los espacios públicos exteriores, no tenemos simplemente un edificio, sino una colección interconectada de bloques. Cada programa interior tiene acceso directo y vistas al espacio público y un jardín o patio exterior directamente accesible desde el interior.

REENSAMBLAR EL PAISAJE LOCAL
La mayoría de las imágenes y viejos grabados que describen Dalseong destacan un valle rodeado de montañas y habitado por pequeñas casas, lo que refleja un buen balance entre actividad humana y natural. Las afueras contemporáneas están lejos de esa armonía. Los grandes edificios crean problemas espaciales, no solo bloqueando vistas y limitando a aquellos que quieren disfrutar de la riqueza natural, sino también cortando radicalmente los flujos naturales. Una intervención como esta no es solo la oportunidad de crear un edificio, sino también la oportunidad de regenerar parte de la riqueza de los paisajes perdidos. En la lógica del ensayo de Wendel Berry “Solving for Pattern”, tenemos que pensar que nuestra obra no es solo un fragmento aislado, sino una pieza clave de un ambiente teselado.
Con este propósito de crear un patrón más grande, hemos introducido todos los elementos que definían la geografía de Dalseong en la obra, y hemos tratado de regenerar la relación entre ellos. La cubierta de nuestro edificio principal evoca las montañas. Crea un rico paisaje de colores, texturas e invita a la exploración, como las montañas de Dalseong prometen una abundancia de belleza y diversión.
Pero, como ocurre con las montañas, la cubierta es insuficiente para la escala humana. La otra cara de las grandes instalaciones es que a veces no son amables porque carecen de la escala reconocible que tiendas y calles pequeñas suelen ofrecer. Nuestro diseño aporta una cálida bienvenida a los visitantes introduciendo pabellones de escala más pequeña. Como en la arquitectura tradicional coreana, los pabellones ayudan a definir áreas singulares y proveer de identidad a los principales espacios exteriores recordándonos a los patios tradicionales.
La combinación de cubierta, pabellones e instalaciones exteriores, espacios y jardinería, reconstruyen Dalseong, el viejo valle habitado.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada