Architectureyes

ESTACIÓN DE TELEFÉRICO POPULAR Y CENTRO CÍVICO . RIO DE JANEIRO


Architectureyes (Jaime Diz Sanz, Ignacio García, Roberto Ortiz)

The transportation system is an excellent demonstration of how the built environment can influence our daily lives. In the context of the extensive Brazilian “favelas”, where a large amount of population is isolated in the bowels of the city, it is necessary the presence of strong cores of urbanity and connectivity.

















The projected cable car will traverse diagonally the favela helping to reduce the internal movement of vehicles, even allowing visits from people outside of the favela, tourists, and facilitating interconnection with surrounding neighborhoods.
The purpose of this project is to construct new internal connections in the existing city. It is also a chance to propose a single solution to simultaneous problems: social integration, and lack of public equipments. The access by public transportation from these “new “ neighborhoods to the consolidated city is not only key for the beginning of the social assimilation, but also for the physical presence of the public facilities in the neighborhood. The project seeks to strengthen the power of each neighborhood and productively mobilize the territory through the incorporation of new buildings for the supply of social services such as libraries, cultural centers, sports facilities, nursery... The construction of a new element in the favela aims to make the space become apt to develop new habits of coexistence and interaction. Civic centers conceived as new “agoras” for the forgotten city.
Constructing in such a complex place can only be by making significant but punctual interventions. This is why the project acquires a vertical dimension. No more space is required in the ground floor than the strictly necessary.
The architecture itself is designed to be easy recognizable and legible. The experience of moving through a single grand volume is dramatic, and the concept offers a high degree of flexibility for future changes, incorporating spaces that are suitable for alternative functions and enabling the building to be used all year round. The scheme, based in stratification of light-filled programmatic packs alternated with open air “plazas” is characterized by its clarity and ease of use.
From its privileged position, the user has unobstructed views of the Rio de Janeiro bay. Stairs flow and connect floors with expressiveness in dialogue with the favela complexity, as well as attending to the very different programmatic needs of the building. Interiors are spacious and span just over 34 meters allowing common areas to be converted into a venue for performances, events and exhibitions. The sustainable design also combines a number of energy saving measures.

CONCURSO SCHINDLER.
Premio: Mención Especial


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada