Smiljan Radic

VIK Winery . Millahue


Smiljan Radic + Loreto Lyon . photos: © cristobal palma / estudio palma . + archdaily . VIK Winery

The architecture for the VIK winery takes into account the scale of production of ultra premium wines in an innovative and bold way.




















The winery is a great structure that is mostly buried in the middle of the land that surrounds it, to obtain significant energy savings and limited visual impact, leaving the vineyard as the main character of the landscape. Walking through the winery, you will understand the distinguishing needs of each one of the steps in the wine production process.
There are at least three distinct areas of the winery that give meaning to this design.
The first is the great running mirror of water at the entrance with 90 large granite boulders placed throughout. Walkways allow the visitor to walk among the running water which cools the barrel room located beneath it.
This initial entry, with views of the cordillera and of the vineyard, sets the stage for the great fermentation bay. The work is done by natural light thanks to a roof with a semi-translucent membrane of PTFE.

La arquitectura para la bodega de vinos VIK da cuenta del cambio de escala de producción de vinos ultra premiun de manera audaz.
La bodega es una gran nave semienterrada, varada en medio del campo que la rodea para obtener un ahorro significativo de energía y un anonimato en su impacto visual, dejando a los viñedos como protagonistas del paisaje donde se emplaza. A través del recorrido de sus espacios, el trabajador y el visitante, entenderán las necesidades ambientales diferenciadas en cada una de las etapas del proceso de producción del vino.
Existen al menos tres grandes áreas que crean el imaginario de la propuesta. La primera de ellas es el gran espejo de agua de acceso, donde 90 granitos acompañan el paso descendente del visitante sobre una delgada alfombra de agua que corre tranquilamente y refrigera la sala de barricas ubicada bajo ella.
Este recorrido inicial, con vistas a la cordillera y sobre los viñedos cercanos, prepara el ingreso a la gran nave de fermentación. En ella se trabaja cotidianamente bajo la luz natural gracias a una membrana semi-translucida de PTFE.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada