Nu architectuuratelier

Bomastraat house . Ghent



Nu architectuuratelier . photos: © Stijn Bollaert

Op een unieke locatie in de Gentse binnenstad wordt een eengezinswoning gerealiseerd binnen de muren van een oud industrieel pand.

















De oude bakstenen smidse en schrijnwerkerij is als ‘verschaalde’ kamer de scène geworden voor een woning. Bepaalde sheddaken worden behouden, andere worden verwijderd. Op dezelfde manier worden stukken betonvloer behouden of weggeschoten. De woning, een hout- en staalskeletbouw met rationele structuur en leesbare materiaalopbouw, snijdt het perceel doormidden. . Het resultaat is een zuidgericht balkvormig volume die de confrontatie absorbeert tussen twee complementaire buitenruimtes: de ommuurde tuin en het atelier.
Als men door de poort gaat, betreedt men een eerste voorruimte, een met originele sheddaken overdekt atelier. Deze open plek is tegelijk een parkeer- en speelzone en de werkplek voor de bewoners. In die ruimte staan drie zeecontainers strategisch opgesteld. Uit economische noodzaak werden deze stalen compacte prefab constructies gebruikt als wintersas en berging, haaks op de woning, en als gastenkamer die hoog gestapeld staat boven de inkompoort. Deze gastenkamer ontstaat door de twee containers intern te koppelen tot een zeer verticale verblijfplaats. Tegelijk worden ze gebruikt om de fragiele oude, beschermde voorgevel te stabiliseren.
De tweede buitenruimte wordt achteraan gevormd door een omsloten tuin, begrensd door een ruimte onder een behouden sheddak . Deze ruimte kijkt terug naar de woning. Het kamergevoel, de loods zonder dak, hebben we blijvend voelbaar gemaakt op elke plek van het perceel.

Het huis is opgevat als een transparante filter tussen deze voor- en achter ruimte: we keren het klassieke principe, waarbij beglazing opengaand is en wand vast, om. In dit project zijn de ondoorzichtige delen in de overigens glazen voor- en achtergevel de opengaande delen. Op mooie zomerdagen, wanneer de wanden openstaan, is er geen visuele scheiding meer tussen de overdekte ruimte aan de straatkant en de tuin aan de achtergevel. Het concept voor- en achtergevel is hier overigens zeer dubbelzinnig geworden. Een deur open zetten verandert de ruimtelijke constellatie heel ingrijpend. De woning krijgt aan de zuidzijde translucente groene kunststof luifels die de zuiderzon tempert. Op de eerste verdieping vormen deze roosters tevens een passerelle die de nachtvertrekken in relatie stelt tot de binnentuin.
De constructie van de woning blijft zichtbaar, ranke witte kolommen dragen de open houten roostering. De gevelbekleding zijn onbehandelde leien. Als deze nat zijn, verkleuren ze donker en krijgen ze een gevarieerd en bijna fluwelen aanzicht. Het gelijkvloers wordt gekarakteriseerd door de materialisatie van enkele specifieke, eigenzinnige vaste meubels:
- de keuken, opgebouwd uit groene betonplex, messing en groene beton; - de open haard, naakt en centraal als ruimtescheidend element; - de inkomcontainer, afgewerkt met pools grenenmultiplex; - de trap, tegelijk het bibliotheekmeubel, is opgebouwd uit donker gebeitste eik fineer op multiplex en zwarte volkern.
Er wordt een duurzaam project gerealiseerd door de bewuste keuze voor goed geïsoleerde wanden, drie dubbele beglazing, balansventilatie en luifels aan de zuidkant.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada