Pushed Slab . Paris

MVRDV . photos: © Philippe Ruault

The Pushed Slab is located between two completely different urban grids: the dense city fabric of blocks and streets in the North and the loose urban fabric in the south with its clear defined and straightforward infrastructure. The design is based on the requested office program and the energy requirements. The project combines proven energy efficiency technologies with individualised office floor plans and outside spaces such as patios, balconies and a garden. The building is highly flexible offering three cores and a central lobby; it can be rented out to one or various tenants without structural changes being required.

The building is located on a former rail embankment of approximately 4.150 m2. The volume follows the site restrictions, a slab shaped volume of 150 m long and 21 m wide. An opening in the volume preserves the view of a historic building. To create this urban window and to enhance the urban quality of the neighbourhood, the slab is “pushed” until it breaks, then twisted and pushed to the south. This pushing act creates a distortion of the floors, offering multiple terraces which can be directly accessed from the work areas as well as from the external staircases. The urban window offers a large terrace on the second level. The terrace and the balconies will be furnished with trees planted in large pots, offering employees a friendly environment to relax.
The building has two faces: a calm side in dialogue with the urban fabric of the north side of Paris, and a more dynamic side facing south, rectangular to the boulevard. The building is wrapped in a skin of wood. The windows form a rhythmic ribbon, offering optimal sunning and light control of the inner spaces. To contribute to the sustainable development and taking the impact of deforestation into account, certified wood from France will be used. The climate is controlled by natural ventilation; 1500m2 solar panels on the roof provide renewable energy and a grey water circuit will be applied. Blinds will be integrated in the south facade and in the cuts. The building will be insulated from the outside in order to reduce thermal bridges. The accumulation of these proven reliable techniques results in a highly efficient low energy building which leads to an energy consumption of 49 kWh per m2 per year.
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with
Frans de Witte, Bertrand Schippan, Catherine Drieux, Victor Perez, Delphine Borg, Billy Guidoni
Partners :
Co-Architect : North by North West, Paris, FR
Engineering and Advice :
ARCOBA (Saint Denis), Paris, FR
Casso, Paris, FR
Terrel, Paris, FR
Vanguard, Paris, FR
Alto, Paris, FR
Location : Paris, France
Client : ICADE, Paris, France
Program : 19.000 m2 offices and communal spaces

0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada