Raumlabor

FOUNTAIN HOUSE . Montreal


Raumlabor

Reexamining the fountain: In contemporary urban as well as cultural discussions we see a renaissance of the idea of common space, in german either translated as „Allmende“ or „Gemeinschaft“ depending on a relationship towards (city) space or social structures.


















This is related to the dipole of the private vs. the public as the two dominant categories of the 20th century. Now in the 21st century we find many ways of being together as part of daily life, be it through social media or through community gardens or similar locally rooted projects.
On the other hand we tend to take for granted many achievements inherited from previous generations’ common efforts, without giving them a second thought. One of these heritages are public infrastructures.
The excellent quality of water coming from the tap is one of these neglected public goods. While international companies secure access to water as part of their economic models, in western cities this good is mostly distributed freely. In Montreal, water is even delivered free to most residential users.
The project wishes to re-address the notion of the public good by celebrating free access to it. the fountain house is to be a place for this celebration to find a place and a shape. To give it a presence in public-shared city spaces.
The Fountain House, with it’s open ground plan, overlapping archways for entering and accessible rooftop offers a space for various kinds of public use. It creates a new centre of attraction, a place to be around, to be in, to discover. This node structures the space and still allows surrounding programmes.
In the core, falling through a hole in the roof, a thin water fall is offered to the public, to drink, to observe or hear, to play with. The water is collected in a small basin and redistributed to the air thanks to nozzles creating a thin refreshing cloud slowly moving in the space of the fountain house.
The fountain house is located at the corner of Sainte Catherine and Clark, in a really central area of Montreal. Built on an undefined space, an inner city waiting land, with an eclectic architectural surrounding, the fountain house enhances the potential of the space. Stairs allow the visitor to reach the roof of the structure and enjoy a 360° panorama of the surrounding environment.
Besides being a public place of interaction and interchange, the fountain house is a place to celebrate life. It lives with the water, the fundamental element of all. The skin of the building is more than just a shelter or an enclosure. It lives and changes.
Plants, funghi and small organisms create their own small biological habitat on the outside, as well as the inside of the fountain house.

Markus Bader
with
Claire Mothais, Lilli Unger, Winnie Westerlund
In collaboration with La Biennale de Montréal: “Futur antérieur” BNLMTL 2014: L’avenir (looking forward).
The „Fountain House“ is a Co-production of the Goethe-Institut Montréal with the Partnership of Quartier des Spectacles.
The project is being funded by the Federal Foreign Office Germany, the Conseil des Arts et des Lettres du Québec, KLH Massivholz GmbH, Advantage Austria, Hapag Lloyd, the Idaho Forest Group, the Conseil des arts de Montréal, Falcon International Bank and the Canadian German Chamber of Commerce.
Artistic Collaboration
Chantal Dumas:Soundinstallation linking the Fountain House with the neighborhood
Cécile Martin:Lightwall between the Fountain House and the street that interact with the pedestrians
Erin Sexton and Magali Babin:Series of improvised sound performances based on the structure of the Fountain House or on the water.
Chris Salter:Sound and light installation in the Fountain House
Gisèle Trudel:Visual and audio installation about waste water treatment in different locations


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada