AZPML

2014 ISAF Sailing World Championship Facilities . Santander


AZPML . photos: © Alberto de la Cruz Briceño

The project for the storage facilities of the High Performance National Sailing Centre, located in Santander, consists in consolidating the previous obsolete storage buildings for a single container over which we have planned a public rooftop. The project presents the problem of integrating in a limited space two activities that must be physically segregated, – i.e. private of use of the CEAR and public use of the canopy – while simultaneously creating a whole whose parts harmoniously coexist. Our proposal is to extend the public space above ground level, ensuring both storage and public space functions can be combined through an unconventional approach to public space design.






© Guillermo Fernandez Abascal

© riancho & herrero

© riancho & herrero

© riancho & herrero

© riancho & herrero







Conscious of the privileged setting where the project is sited, and for the choice of Cantabria as the location for the new headquarters, this project is an opportunity to bring both city and citizens closer to the harbour through a design that integrates an elevated rooftop viewpoint; a design in line with the public space masterplan; general wide and clear views to harbour and the bay of Santander.
The elevated viewpoint in relation to the dock’s height may be read as an intensification of the public space, which in Santander is very much determined by the local terrain. With this we reappraise one of the main features of Santander’s urban fabric: topography.

AZPML Team:
Partners: Alejandro Zaera-Polo, Maider Llaguno
Architects: Robert Berenguer, Ravi Lopes-Calamita, Cristina Castellvi, Carles Figueres, Ramón Subirá
Client: RFEV (Royal Spanish Sailing Federation)
Contractor: ASCAN
Construction Management: Riancho y Herrero, FUORMA3, Ana Gutiérrez Zurdo
Engineering: OVE ARUP and Partners
Quantity surveyor: Punto Arquitectura
Completion: 2014
Total Area : 2,000m2
Budget: €4.5 million
Awards: Architecture Award COACAN 2014

El proyecto para las nuevas instalaciones del Centro de Alto Rendimiento de Vela en Santander para la Real Federación Española de Vela, ha consistido en substituir las obsoletas naves de almacenaje por un único espacio destinado a hangar de embarcaciones y cuya cubierta sea visitable por el público en general. El proyecto ha estado en servicio para el Mundial de Vela 2014, planteándose como una instalación que debe quedar en un futuro al servicio de la ciudad.
El proyecto plantea el problema de combinar en un espacio limitado, dos usos que deben estar separados físicamente (uso privativo del CEAR y el uso público), y que en este caso se pueden convertir en una mezcla capaz de convivir armoniosamente.
Conscientes del entorno privilegiado en el que el proyecto se asienta, este proyecto se plantea como una oportunidad de poder acercar la ciudad y el público en general a la Bahía mediante un diseño que integre una cubierta visitable, mirador privilegiado de la Bahía de Santander y de las actividades náuticas que en ella acontecen; una conexión coherente con la reforma y ordenación del futuro espacio público adyacente; así como la apertura de visuales tanto hacia el mar como hacia la ciudad.
La solución del espacio público como mirador elevado en relación a la cota del muelle deviene en una intensificación de este espacio público, poniendo en valor una de las características fundamentales que forman la identidad del espacio urbano de Santander: la topografía.


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada